Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Bijna kwart zzp'ers maakt gebruik van tankpas

25 oktober 2018 - Bijna een kwart van de zzp'ers (23,4 procent) is in het bezit van een tankpas. We zien daarbij een groot verschil tussen mannen en vrouwen: één op de drie mannelijke zzp’ers gebruikt een tankpas, tegenover slechts één op de twaalf (8,2 procent) vrouwen.

Ook hebben parttime zzp’ers, vergeleken met fulltimers, vrijwel nooit een tankpas. Dat blijkt uit onderzoek van ZZP Barometer in samenwerking met Total onder 804 zzp’ers.
Uit onderzoek blijkt dat bijna een kwart van de zzp'ers in het bezit is van een tankpas. Een op de acht zzp'ers die niet in het bezit zijn van een tankpas gaf hiervoor als reden dat zij zich nooit in de mogelijkheden hebben verdiept en is dus niet op de hoogte van de voordelen. Ruim dertien procent gelooft niet dat een tankpas voordeliger is.

Mannelijke en fulltime zzp'er veel vaker in bezit van tankpas
Er is een groot verschil te vinden in het bezitten van een tankpas tussen mannelijke en vrouwelijke ondernemers (30 procent tegenover 8,2 procent) en tussen fulltime en parttime ondernemers (26,6 procent tegenover 3,6 procent).

Merendeel zzp'ers krijgt te maken met bijtelling
Ruim de helft (60 procent) van de zzp'ers heeft een zakelijke auto die hij ook privé gebruikt. Dat betekent dat dit deel zzp'ers, afhankelijk van het aantal kilometers dat privé wordt gereden, mogelijk te maken krijgt met bijtelling.
Als u kunt aantonen dat u een zakelijke auto minder dan 500 km per jaar voor privédoeleinden gebruikt, hoeft u geen bijtelling te betalen. Toch rijdt bijna 94 procent van de zzp'ers die hun zakelijke auto privé gebruiken meer dan 500 km per jaar. Dat betekent dat zij allemaal met bijtelling te maken krijgen.
Om gemakkelijk aan te kunnen tonen dat u een zakelijke auto minder dan 500 km per jaar privé gebruikt, is een tankpas ideaal. Dan ontvangt u namelijk altijd achteraf een fiscusproof factuur.
 

Doorsturen  |  1 reactie  |  Nieuwsbrief

Reacties

zzp*boekhouder

25-10-2018 11:42  |  

Ik zie de tankpas meer als positief omdat zzp' ers vaak bonnen kwijtraken die belangrijk zijn voor de aftrek van de BTW.

Met een totale digitale factuur per maand zit je veilig. Al kost de pas uiteraard wel geld.

En het is uiteraard makkelijker voor de zzp-boekhouder, die minder bonnen hoeft te boeken...

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.