Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Wat betekent de veranderende kantorenmarkt voor ondernemers?

24 oktober 2018 - Groeit uw onderneming en hebt u ruimte nodig voor nieuwe medewerkers? Of wilt u als zzp’er toch liever een vaste externe werkplek omdat u daar productiever bent en u er ook klanten kunt ontvangen? Dan wordt het tijd om een kantoor te huren.

De kantorenmarkt blijft veranderen, waardoor het altijd lastig blijft om de juiste kantoorruimte te vinden. Deze veranderingen zijn ook bekend bij Wout Schleedoorn, medewerker bij SKEPP. Hij heeft jarenlange ervaring in de vastgoedbranche en weet ons veel te vertellen over de veranderingen in de kantorenmarkt.

Het diepe dal van de kantorenmarkt
Volgens Schleedoorn heeft de kantorenmarkt een diep dal gekend. "Een paar jaar geleden was er sprake van veel leegstand van kantoren. Nu kan het echter erg moeilijk zijn om een geschikte huurruimte te vinden. Dit mede door de economische groei de afgelopen jaren en de vele transformaties van kantoorruimte tot flexoffices en woningen. Gelukkig is de markt weer bijgetrokken en hebben we nu minder last van deze schommelingen. Helaas is tijdens Prinsjesdag wel bekend geworden dat de huurverhoging omhoog gaat met anderhalf procent plus inflatie tot vier procent plus inflatie."

Dynamische werkplekken op kantoor
We kunnen er niet meer om heen dat de samenleving aan het veranderen is, en dat deze blijft veranderen. Dit heeft ook effect op de verhuur van kantoorruimte. Schleedoorn: "Men is steeds meer online en werkt steeds meer vanuit huis. Hebt u medewerkers in dienst, dan maken deze waarschijnlijk steeds meer gebruik van flexplekken. Dit is een grote verandering, waardoor kantoorruimtes op een andere manier worden gevuld. Het is namelijk niet meer zo dat altijd dezelfde mensen altijd aan hetzelfde bureau zitten. Mensen zijn flexibel en werken graag op flexibele plekken. De spelers op de verhuurmarkt moet hierop inspelen om relevant te blijven voor potentiële huurders."

Tekort aan kantoorruimte in de Randstad
Schleedoorn benoemt dat zijn collega’s dezelfde ontwikkeling zien. "Er is een algemene trend te zien, waaruit duidelijk wordt dat de vraag naar kantoorruimtes steeds dynamischer wordt. Het kan daarom lastig zijn om in te spelen op de toekomstige behoeften van huurders." Hij ziet echter wel een steeds betere afstemming op de kantorenmarkt tussen vraag en aanbod. "Al is in de Randstad, net als op de woningmarkt, zelfs reeds een groot tekort ontstaan. Het overgebleven aanbod van kantoren sluit hier bovendien al niet meer aan op de wensen die gesteld worden aan comfort, duurzaamheid, metrage en locatie. Kantoorgebruikers zijn dus in toenemende mate genoodzaakt te zoeken naar alternatieve locaties buiten de Randstedelijke gemeenten als ze al hun wensen en eisen ingewilligd willen zien."
 

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.