Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
24 oktober 2018
 

Een energieke werknemer begint bij u

 
 

Uit onderzoek van Zorg van de Zaak blijkt dat 53 procent van de werkende Nederlanders meerdere keren per maand lusteloos thuiskomt van een dag werken. Negentien procent van werkend Nederland ervaart dit zelfs meerdere keren per week.

Dit is een verontrustend percentage, vindt ook Sarah Blonk, Business Development Consultant van HEYDAY. "Het is zorgwekkend dat zoveel Nederlanders geen energie hebben na het werk. Dit kan weer uitmonden in extra stress, want wanneer mensen zich niet kunnen ontspannen na werktijd, leidt dat weer tot een lagere productie, minder betrokkenheid en een hoger ziekteverzuim."
Als werkgever is dit natuurlijk het laatste wat u wilt. Daarom is het belangrijk om genoeg aandacht te besteden aan het welzijn van werknemers. Hierin is ook een rol voor Facility Management weggelegd; het moet werknemers makkelijker worden gemaakt om te ontspannen.

Het belangrijkste moment van de dag
Het moment van opstaan zet de toon voor de rest van de dag. Het is niet voor niets dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag wordt genoemd. Dit zorgt ervoor dat u er tegenaan kunt, omdat u weer voldoende energie hebt. Als werkgever hebt u niet veel invloed op het gedrag van werknemers buiten kantoor, maar het u er al eens over nagedacht om met de gehele afdeling de werkdag samen te beginnen? Begin de dag op een inspirerende manier met bijvoorbeeld meditatie, een workout of een ontbijt. Een van de organisaties die dit soort ‘energizers’ organiseert is Energy Up. "Er zijn verschillende manieren waarop u een dag kan beginnen. Begin de dag bijvoorbeeld eens met een feestje waarbij plezier en connectie centraal staan. Dit Amerikaanse concept wordt in Nederland steeds populairder. Bij Randstad begonnen wij de dag dansend met 170 vroege vogels om daarna door te stuiteren naar de werkvloer. Wij willen ervoor zorgen dat u juist met meer energie naar huis gaat dan waarmee u de dag begon. Verbinding en vitaliteit speelt daarbij een grote rol," vertelt Jochem van Hessen van Energy Up.

Gezondheid is key
We bewegen met z’n allen veel te weinig. We zitten te veel en hebben het te druk om ’s avonds nog even een bezoekje te brengen aan de sportschool. Dit is echter wel belangrijk, want door beweging en sport wordt het stressniveau in je lichaam verlaagd. Kijk eens naar de mogelijkheid om als werkgever sport onder of direct na werktijd te faciliteren. Flight Forum, een businesspark in Eindhoven, heeft het initiatief genomen om verschillende wekelijkse sportlessen zoals bootcamp, yoga, pilates en kickboksen te organiseren. Naast een stevige workout krijg je tips en uitdagingen voor een gezonde leefstijl.

Een stressvrije avond
Het is belangrijk om een goede, stressvrije werkdag ook goed af te sluiten. Zorg dus dat een werknemer het werk achter zich kan laten zodra hij naar huis gaat. U wilt niet dat hij ’s avonds verschillende mails binnen ziet komen en alsnog niet tot rust komt. "Voor een fitte, vitale werknemer is rust en afstand tot het werk belangrijk. Alleen dan kan hij volledig opgeladen weer aan de slag. Gelukkig dringt dat bij steeds meer bedrijven door en wordt daar een mailverbod in de avonduren en het weekend ingesteld," vertelt Blonk. Tijd doorbrengen met familie en vrienden is belangrijk en zorgt ervoor dat u het werk even uit uw hoofd zet, tot rust komt en weer nieuwe energie krijgt voor de volgende dag.
 
 
 

 
Doorsturen »  2 reacties »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Peter van der Maat  |   | 
24-10-2018
 | 
11:03 uur
Het blokkeren van de mail van werknemers in de avonduren en weekend, ben ik groot voorstander van. Zeker voor medewerkers met een groot verantwoordelijkheidsgevoel, zie ik vaak dat dit uit de hand loopt.
peter Zzp.boekhouder  |   | 
24-10-2018
 | 
11:09 uur
Wijze woorden van Sarah Blonk, Business Development Consultant van HEYDAY en zeker iets om over na te denken.

De vraag is, is het een taak van de werkgever of dient dit intrinsiek vanuit de werknemer te komen. Alles wat top-down wordt opgelegd heeft dat ook voldoende draagvlak op de werkvloer of wordt het al verplichting gezien.

Ik denk dat een wisselwerking tussen werkgever en werknemer is. De werkgever kan de werknemer bewuster maken van zijn energie en hoe je energie kan opwekken.

Dansen voor je aan je werk start lijkt mij een heel slimme oplossing, je krijgt meer contact met je lichaam en bent meer uit het hoofd. Ik kan me voorstellen dat voor veel werknemers dit wel een heel grote stap is. Zij zijn wellicht al blij met 30 minuten lopen of fietsen.

Zolang zij meren dat daaruit hun lichaam ontspant en de energie stroomt dan is de eerste stap al gezet.

Ontspannen na werktijd lijkt me een zaak van de werknemer, maar een werkgever kan stimuleren dmv een fiets van/naar de zaak/naar huis.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Een bedrijfspand verhuren: hier dient u allemaal rekening mee te houden
Naast het feit dat het verhuren van een bedrijfspand lucratief kan zijn, zit je ook aan een aantal regeltjes vast waar aan gehouden dient te worden.
Creditcard kosten
Een creditcard is voor heel veel mensen onmisbaar. Het brengt een zeker comfort met zich mee waar veel mensen die reizen of online aankopen doen aan gewend zijn geraakt
BOEKENNIEUWS
Je product? Je klanten? Jij, als briljante ondernemer? Hou toch op: het zijn je medewerkers die het groeisucces van je bedrijf maken of breken. En daarom is ‘personeel’ geen agenda-moetje dat je er even bij doet. Nee, je moet je mensen koesteren. Zorgen dat ze zich met plezier inzetten voor de missie van je onderneming en alles krijgen om optimaal te kunnen samenwerken.
Lees verderMeer boeken