Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
23 oktober 2018
 

No deal’-Brexit kost Nederland vier miljard aan uitvoer

 
 

Nederland hoort tot de top drie van grootste export-verliezers bij een ‘no deal’-Brexit. Als de scheiding van het VK en de EU komende maanden uitdraait op een harde Brexit kost dat ons land alleen al in 2019 vier miljard euro aan export. Dat blijkt uit eigen onderzoek van Euler Hermes.

Duitsland is met een exportdaling van acht miljard in 2019 de grootste verliezer. Na Nederland volgen België en Frankrijk op de derde plaats met drie miljard minder uitvoer. De onderzoekers van Euler Hermes gaan ervan uit dat de wisselkoers van het Britse pond bij een harde Brexit daalt naar 0,88 euro (nu is dat nog 1,14 euro). De exportgevolgen zijn het hardst voor het Verenigd Koninkrijk (als niet EU-land). De goederenuitvoer zal alleen al in 2019 met 30 miljard pond dalen.

Last minute
Als de EU en het VK vóór de deadline van 29 maart 2019 geen overeenstemming bereiken, zal het VK de EU verlaten onder de WTO-voorwaarden (wat inhoudt dat het VK met 67 landen bilaterale akkoorden dient te sluiten). Johan Geeroms, Hoofd Risk Underwriting Euler Hermes Nederland: "Wij schatten deze kans op 25 procent? Nog steeds achten we de optie van een last minute deal het meest reëel. Dan krijgen we een overgangsperiode waarbij we een vrijhandelsovereenkomst houden met nog steeds nauwe banden. Eigenlijk verandert er dan niet veel."

Lagere groei door onzekerheid
Door de grote onduidelijkheid is er volgens Geeroms nu al sprake van grote economische schade. "De kans op een no-deal scenario (dit is de zwaarste vorm van een harde Brexit) van 25 procent betekent veel onzekerheid. Dat vertaalt zich in een verlies aan economische groei. De financiële stress doet het pond geen goed. Ook zie je de Britse consumptie terugvallen en bedrijven gaan grotere voorraden aanhouden. Met alle extra kosten van dien. Voor een deel krijgen wij dat in Nederland ook op ons bord omdat onze handel zo nauw verweven is met het Verenigd Koninkrijk."

Drie procent waardeverlies per maand
De researchafdeling van Euler Hermes heeft de huidige onzekerheid vertaald naar een berekeningsmodel voor de koers van het Britse pond. "We denken dat de wisselkoers kan dalen tot 1,06 euro in november/december. Dat betekent een waardeverlies van drie procent per maand." Komt er een last minute deal dan zal het pond rond april 2019 weer stijgen richting 1,14 euro, zo stelt het onderzoek van Euler Hermes.

 
 

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Checklist: de beste start voor jouw eigen webshop
Steeds meer Nederlanders verkopen hun zelfgemaakte producten online.
Geef een impuls aan jouw professionele en persoonlijke groei als strategisch communicatieadviseur
Met de SRM Senior Communicatieadviseur C opleiding leer jij hedendaagse communicatietechnieken vanuit een breder organisatieperspectief te benaderen.
Jouw bedrijf in een nieuw jasje steken: aan de slag met je kantoor!
Altijd dezelfde inrichting en indeling is niet motiverend. Niet voor de klanten die met regelmaat langskomen, maar ook niet voor het personeel dat elke dag hetzelfde uitzicht heeft.
Kan ik die aanbouw wel betalen?
Een doorlopend krediet is een oplossing wanneer je onzeker bent over de totale kosten en geen rente wilt betalen over geld dat je nooit gebruikt.
BOEKENNIEUWS
We kiezen het spel niet. We bepalen de regels niet. Maar we kiezen wel hoe we spelen.
Simon Sinek bereikte miljoenen lezers met zijn bestseller ‘Begin met het Waarom’, nu is er de langverwachte opvolger 'Het oneindige spel'. In ‘Het oneindige spel’ laat Sinek zien dat ondernemen en werken wel een duidelijk begin hebben, maar geen echt einde: ze vormen een oneindig spel. Anders dan bij voetbal of schaken, met hun heldere spelregels en duidelijke einde, kun je nooit van een eindoverwinning spreken; telkens vind je nieuwe uitdagingen op je pad.
Lees verderMeer boeken