Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Bedrijven in problemen door nieuwe geluidregels

23 september 2010 - Vele duizenden bedrijven produceren vanaf 1 januari - zonder het zelf te weten - te veel geluid. Op die datum wordt namelijk hun milieuvergunning definitief vervangen door het Activiteitenbesluit. Dit besluit is voor veel bedrijven strenger dan hun huidige vergunning.

Dispensatie is relatief eenvoudig te krijgen, maar wordt in de praktijk nauwelijks aangevraagd, zegt adviesbureau LBP SIGHT

Activiteitenbesluit
De overheid heeft begin 2008 het Activiteitenbesluit ingevoerd. Dit besluit bevat algemene milieuregels en vervangt voor de meeste bedrijven de Milieuvergunning. Doel van de invoering was het verlagen van de regeldruk; bedrijven hoeven voortaan alleen nog aan de regels te voldoen, een vergunning is niet nodig. Wat de geluidproductie betreft is voortaan een zogenoemde etmaalwaarde van 50 decibel op 50 meter van het pand toegestaan. 

Overgangsperiode loopt af
Voor de meeste bedrijven is dat prima, zoals voor een bakkerij of tandarts, zegt ing. Frans Houtkamp, partner bij LBP SIGHT. "Maar vele duizenden bedrijven mogen nu volgens hun milieuvergunning veel meer geluid produceren dan in het Activiteitenbesluit is toegestaan. In 2008 is een overgangsperiode gestart die op 1 januari 2011 afloopt. Dus als zij niets doen, hebben ze vanaf die datum een serieus probleem." 

Maatwerkvoorschriften
Getroffen bedrijven moeten maatwerkvoorschriften aanvragen. "Op zich is dat een redelijk eenvoudige procedure volgens de Algemene wet bestuursrecht (Awb). Je moet aangeven hoe de situatie was en waarom je als bedrijf niet terug kunt in 'geluidruimte'. Maar we zien in onze praktijk dat veel bedrijven die procedure nog niet eens in gang hebben gezet. En de tijd begint nu echt te dringen."
Alleen door maatwerkvoorschriften aan te vragen kunnen de oude, ruimere vergunningvoorschriften worden veiliggesteld. Volgens Houtkamp zal het in veel gemeenten niet meer lukken om alles voor 1 januari te regelen. "In ieder geval moeten bedrijven zo snel mogelijk in actie komen. We verwachten dat als de procedure voor 1 januari in ieder geval loopt, en de gemeente al een ontwerpbesluit heeft genomen, bedrijven wellicht wat extra tijd krijgen."

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.