Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
19 oktober 2018
 

Bedrijvigheid ruim 26 procent hoger in derde kwartaal 2018

 
 

De groei van de Nederlandse bedrijvigheid lag tijdens het derde kwartaal van 2018 26,1 procent hoger in vergelijking met het derde kwartaal vorig jaar. Het aantal faillissementen is met 2,5 procent gedaald en daarnaast zijn er 17,4 procent minder bedrijven opgeheven.

Het aantal starters is met 6,3 procent toegenomen. Dat blijkt uit de nieuwste Kwartaalmonitor van bedrijfsinformatiespecialist Graydon. In het derde kwartaal van 2018 is de bedrijfspopulatie met 33.983 bedrijven gegroeid.
"Voor het derde jaar op rij zien we een sterke stijging van het aantal bedrijfsentiteiten in Nederland", zegt Gert van den Berg van Graydon. "Niet alleen is het aantal starters in het derde kwartaal opnieuw gestegen, ook de daling van het aantal faillissementen en opheffingen heeft zich doorgezet. Dit resulteert wederom in een sterke toename van de omvang van het Nederlandse bedrijfsleven."

Daling netto-groei 
Ten opzichte van het tweede kwartaal van 2018 noteert Graydon een daling van de netto-groei. Tijdens het derde kwartaal van 2018 is de netto-groei 5,3 procent lager dan een kwartaal eerder. In totaal zijn tijdens het derde kwartaal van 2018 53.291 bedrijven gestart. Dat aantal wordt voor de berekening van de netto-groei van de Nederlandse bedrijvigheid verminderd met het aantal opheffingen (18.421) en faillissementen (887).
 
Landbouw en visserijsector noteert grootste stijging netto-groei
Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar zijn vrijwel alle sectoren in omvang toegenomen. De top drie sectoren met de grootste netto-groei bestaat net als het derde kwartaal vorig jaar uit de Zakelijke dienstverlening (7.042 entiteiten), de Bouwnijverheid (4.087 entiteiten) en de Gezondheids- en welzijnszorg (3.624).
De grootste stijging in de netto-groei is te vinden bij de Landbouw en visserij. De groei in deze sector is met 46,1 procent toegenomen (117 entiteiten). Ook de Leasebedrijven (+37,7 procent) en de Transport en logistieksector (+35,4 procent) laten een sterke stijging van de netto-groei zien. Dit wordt voornamelijk verklaard door de grote toename starters in deze sectoren.

Water- en afvalverwerking
De Water- en afvalverwerkingsector heeft met een afname van 15,3 procent de grootste daling van de netto-groei, veroorzaakt door een sterke stijging van het aantal faillissementen (+233,3 procent) en een ruime verdubbeling van het aantal opgeheven bedrijven (+137,5 procent). Opvallend is verder de (semi)Overheid. Dit is de enige sector die een kleine negatieve netto-groei heeft (een entiteit minder) en daarmee een minimale krimp laat zien in de omvang.
 
Netto-groei neemt in elke provincie toe, behalve in Drenthe
Op provinciaal niveau is de netto-groei het hardst gestegen in Noord-Brabant (34,4 procent), Limburg (+33,6 procent) en Overijssel (+31,1 procent). Deze provincies profiteren van een sterke daling van het aantal opgeheven bedrijven en faillissementen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De enige daling in netto-groei is te zien in Drenthe (-12,7 procent). Dit wordt veroorzaakt door een lager aantal starters (11,8 procent lager dan in 2017). Ook in Friesland is het aantal starters in vergelijking met een jaar geleden afgenomen (-2,0 procent).
 Zuid-Holland (12.845) en Noord-Holland (12.491) zien in het derde kwartaal nagenoeg hetzelfde aantal starters en zijn wederom de provincies met de grootste netto-groei in absolute zin. Samen zijn deze provincies goed voor bijna de helft van de netto-groei van de Nederlandse bedrijvigheid.
 

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
BOEKENNIEUWS
De scheidslijn tussen succes en ellende is dun als je jouw devil inside niet onder ogen komt. Dan saboteer je jezelf en anderen, met grote gevolgen voor jou, je familie, je vrienden en de mensen aan wie je wellicht leiding geeft. Het beoefenen van introspectie is dan ook de belangrijkste vaardigheid die wij in ons leven kunnen inzetten.
Lees verderMeer boeken