Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
8 oktober 2018
 

BTW-verleggingsregeling niet van toepassing op aanbieders van hosting en colocatie

 
 

Hosting- en colocatiediensten vallen niet onder de BTW-verleggingsregeling voor telecommunicatie. Dat blijkt uit navraag door ISPConnect bij de Belastingdienst. De regeling, die op 1 september 2017 van kracht werd, is bedoeld om BTW fraude te bestrijden.

Onbedoeld zorgde de regeling ook voor veel onduidelijkheid onder aanbieders van servercapaciteit, opslagruimte, en colocatie. De branchevereniging voor Internet Service Providers ontving het afgelopen jaar dan ook regelmatig vragen vanuit zijn achterban hierover.

Uitsluitsel van de Belastingdienst
Simon Besteman, directeur van ISPConnect, is blij dat de Belastingdienst nu uitsluitsel heeft gegeven. "De telecommunicatiediensten waar de regeling betrekking op heeft zijn beschreven in de Wet op de omzetbelasting uit 1968. In die periode was er natuurlijk nog geen internet, hosting of colocatie. De vraag was dan ook of deze diensten onder de regeling vallen. Eén van de leden van ISPConnect deed daarom navraag bij de Belastingdienst, maar die hield in eerste instantie vast aan de definitie uit 1968. Het lijkt misschien een wat academische aangelegenheid, maar met zo’n 4500 hosters en vele honderden aanbieders van colocatie in Nederland is het belangrijk dat er helderheid is. Zij willen gewoon aan de wet voldoen en hun boekhouding op orde hebben, maar dan moeten ze wel weten welke wet- en regelgeving op hen van toepassing is."

Nadere defintitie
Omdat de Belastingdienst niet meteen helder kon maken of hosting en colocatie onder de regeling vallen, besloot ISPConnect een andere benadering te kiezen. "Om duidelijkheid te krijgen heeft ISPConnect hosting, colocatie en het aanbieden van e-maildiensten nader gedefinieerd," vertelt Besteman. "Met die definities in de hand is de Belastingdienst gevraagd of deze diensten onder de verleggingsregeling vallen. Daar heeft de fiscus nu uitsluitsel over gegeven, ten positieve wat ons betreft."
ISPConnect hoopt dat zijn achterban maar ook de bredere community van hosters en aanbieders van colocatie nu voldoende duidelijkheid hebben. De vereniging stelt de brief van de Belastingdienst waarin het besluit staat beschreven openbaar beschikbaar.
 

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
BOEKENNIEUWS
Zou het niet fascinerend zijn als je kon tijdreizen om een kijkje te nemen in de toekomst? Jammer genoeg is dat alleen in sciencefiction mogelijk. En de toekomst laat zich helaas niet voorspellen, hoewel we hebben afgesproken dat weermannen mogen doen alsof.
Lees verderMeer boeken