Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
4 oktober 2018
 

Werkgevers: ‘verbouw nú de arbeidsmarkt’

 
 

Nu is hét moment om de arbeidsmarkt opnieuw in te richten. De sterke economie maakt het mogelijk om vraag en aanbod van werk beter op elkaar te laten aansluiten, problemen rond arbeid op te lossen, werkenden een beter perspectief te bieden en hen beter toe te rusten op grote veranderingen op het vlak van werk.

Dat stelde werkgeversvoorman Harry van de Kraats bij de presentatie van een pakket arbeidsmarktmaatregelen tijdens het jaarcongres van werkgeversvereniging AWVN. Van de Kraats bepleit onder meer de invoering van een ‘competentiepaspoort’, invoering van een ‘WerknaarWerkwet’, sociale zekerheid voor alle werkenden in de vorm van een arbeidsongeschiktheids­verzekering en betere pensioenopbouw voor zelfstandigen.
Het pakket is doorgerekend en beoordeeld door onderzoeksbureau SEO en blijkt tenminste evenveel op te leveren als het kost.
 
Fundament van zekerheid
De AWVN-voorstellen zijn gebaseerd op twee gedachten: de toekomstige arbeidsmarkt werkt het best als alle werkenden een fundament hebben dat hen zekerheid biedt; succes op de arbeidsmarkt hangt sterker af van wat iemand écht kan (competenties) dan van diploma’s en functietitels.
 
Competentiepaspoort
Het pakket kent een paar opvallende nieuwe ideeën. Het competentiepaspoort is bedoeld om duidelijk te maken wat iemand daadwerkelijk kan en heeft geleerd. De ‘WerknaarWerkwet’ houdt in dat WW-geld in een eerder stadium beschikbaar komt. Langs die weg kunnen maatregelen worden betaald die de kans vergroten dat een werkloze, of iemand die dat dreigt te worden, kan overstappen naar ander werk.
 
Huis van zekerheid
Herziening van de sociale zekerheid, een ‘nieuw huis van zekerheid’ heeft als uitgangspunt dat iedere werkende dezelfde uitgangspositie heeft. Dat betekent onder meer dat iedereen wordt verzekerd voor arbeidsongeschiktheid en dat het aantrekkelijker en gemakkelijker wordt om pensioen op te bouwen. Zzp’ers krijgen hierdoor veel meer gelegenheid voor aanvullende scholing, er wordt voorkomen dat mensen bij pech in armoede vervallen en er blijven voldoende mensen meedoen aan sociale zekerheid.
 
Tijdelijke denktank
De AWVN-voorstellen werden ontwikkeld met behulp van een tijdelijke denktank onder leiding van oud-SER-voorzitter Alexander Rinnooy Kan met daarin vertegenwoordigers van bedrijfsleven, vakbonden en maatschappelijke organisaties.
 

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
De scheidslijn tussen succes en ellende is dun als je jouw devil inside niet onder ogen komt. Dan saboteer je jezelf en anderen, met grote gevolgen voor jou, je familie, je vrienden en de mensen aan wie je wellicht leiding geeft. Het beoefenen van introspectie is dan ook de belangrijkste vaardigheid die wij in ons leven kunnen inzetten.
Lees verderMeer boeken