Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
4 oktober 2018
 

Exponentiële groei domineert Nederlandse software-as-service-markt

 
 

De IT-branche groeit volgens ABN AMRO de komende jaren harder dan de Nederlandse economie: met zes procent in 2018 en vijf procent in 2019. Een belangrijke factor achter de groei van de IT-branche is de opkomst van software-as-a-service (saas).

Groeipercentages van boven de 50 procent zijn bij saas-bedrijven geen uitzondering. Deels gaat dit ten koste van het traditionele licentiemodel, maar saas-bedrijven bieden ook nieuwe en nog in de markt onbekende oplossingen aan. Het saas-bedrijfsmodel is gewild bij zowel ondernemers als investeerders. Uit onderzoek van ABN AMRO blijkt dat ondernemers en investeerders bij jonge bedrijven hoge eisen stellen aan de jaarlijkse omzetgroei. Zij willen een omzetgroei van minstens 100 procent op jaarbasis behalen om een positie op te bouwen in de wereldwijde saas-markt.
 
Internationale groei grote uitdaging ondernemers
Onderzoek van ABN AMRO onder Nederlandse saas-ondernemers toont aan dat er ondanks de marktgroei voldoende uitdagingen liggen. ''De druk om snel te groeien is voor saas-bedrijven groot. Ze maken deel uit van een competitieve wereldmarkt,'' zegt Steven Peters, Sector Banker Technologie, Media en Telecom van ABN AMRO. ''Het valt op dat ongeveer 50 procent van de saas-ondernemers uit ons onderzoek het managen van internationale groei een grote uitdaging vindt. Er is in Nederland een gebrek aan ondernemers die ervaring hebben met het internationaal opschalen, terwijl de globale markt open ligt voor saas-bedrijven. We voorzien de komende vijf tot tien jaar een verdere groei van de wereldwijde saas-markt, waarin op dit moment consolidatie zichtbaar is."
 
Veel groeimogelijkheden tegen relatief weinig extra personeelskosten
Hoewel saas een relatief nieuw bedrijfsmodel is voor softwarebedrijven, geven steeds meer van hun klanten de voorkeur aan saas boven het traditionele licentiemodel. Binnen het saas-model wordt software als online abonnementsdienst verkocht, terwijl in het licentiemodel de software op locatie bij de klant geïnstalleerd wordt tegen betaling van een eenmalige licentie en jaarlijks onderhoud. Saas biedt softwarebedrijven een stabielere en beter voorspelbare omzet, vanwege de terugkerende abonnementsinkomsten. Daarnaast is saas goed schaalbaar, waardoor bedrijven hard kunnen groeien met relatief weinig extra personeelskosten.
 
Het volledige rapport is hier te downloaden.
 

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
BOEKENNIEUWS
De scheidslijn tussen succes en ellende is dun als je jouw devil inside niet onder ogen komt. Dan saboteer je jezelf en anderen, met grote gevolgen voor jou, je familie, je vrienden en de mensen aan wie je wellicht leiding geeft. Het beoefenen van introspectie is dan ook de belangrijkste vaardigheid die wij in ons leven kunnen inzetten.
Lees verderMeer boeken