Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
3 oktober 2018
 

Tips voor het onderhoud van houten tafels

 
 

Massief houten tafels vragen zo nu en dan om onderhoud. Het beste en meest duurzame resultaat krijgt men wanneer tafels behandeld worden met olie of met zeep. Casper Rutges geeft een aantal tips om uw houten tafel mooi te houden.

Samenvattend begint het onderhoud van een meubel met de juiste wijze van schoonmaken, daarnaast is het onderhoud met het juiste onderhoudsmiddel van belang en deze keuze is sterk afhankelijk van de gewenste uitstraling van de tafel en de voorkeuren van de gebruiker.
 
Schoonmaken
Voorwaarde voor het mooi houden van een tafel is de juiste wijze van schoonmaken. Maak een houten tafel nooit schoon met een sterk chemisch reinigingsmiddel maar gebruik altijd water of een droge doek. Een reinigingsmiddel zoals bijvoorbeeld spray’s en afwasmiddel is voor geen enkel houten meubel geschikt, ongeacht de afwerking. Deze wijze van schoonmaken maakt de bovenlaag vaal  of grauw van kleur of laat een waas achter.
 
Gezeepte tafel
Wanneer een tafel gezeept is  zorg er dan voor dat deze goed bijgehouden wordt. Het dagelijks afnemen van een tafel kan bijvoorbeeld ook met sterk verdunde onderhoudszeep, reinigen is dan tevens onderhoud. Desalniettemin is periodiek zepen van de gehele tafel van belang om de zeeplaag in tact te houden en het hout te blijven beschermen. Om dit te bereiken is zepen met houtzeep, eens per week en bij voorzichtig gebruik eens per twee weken voldoende. Het voordeel van een zeepafwerking op hout is dat zeep een licht logende werking heeft waardoor een meubel van een lichte houtsoort er ook mooi licht uit blijft zien. Ook kunnen eventuele butsen verdwijnen door het vocht dat de vezels laat opzwellen. Daarnaast "ziet een meubel er na elke zeepbeurt weer fris en als nieuw uit. Wanneer ik bij klanten thuis kom die een gezeept meubel hebben dan valt het mij op dat deze er bij regelmatig onderhoud nog steeds mooi en licht van kleur uitzien," aldus Rutges.
 
Geoliede tafel
Een geoliede tafel vraagt minder onderhoud, eens in de zoveel tijd bijwerken met een heel dun laagje olie of speciale was is voldoende, hoe vaak hangt af van de intensiteit van het gebruik van de tafel. Eens in de twee jaar bij voorzichtig gebruik van de tafel tot eens in het half jaar is voldoende. Volgens de heer Rutges is "de frequentie van onderhoud met olie vooral iets wat de gebruiker zelf moet uitvinden, dit hangt namelijk vooral af van het gebruik van het meubel" tevens "is het niet nodig teveel en te vaak onderhoudsolie op te brengen, enerzijds omdat de olie die in het hout getrokken is dusdanig goede bescherming geeft aan het hout dat, zelfs bij verwaarlozing van het meubel en verkeerd schoonmaken, het hout toch nog beschermd is tegen vuil en anderzijds omdat laagopbouw met olie niet wenselijk."

Olie en zeep
Een derde manier van onderhoud is een kruising tussen bovenstaande behandelingen, namelijk een meubel dat eerst geolied is en daarna onderhouden wordt met meubelzeep. Dit is een behandeling waar Rutges zeer enthousiast over is: "De olie geeft een goede bescherming tegen vloeistoffen en vuil, de natuurlijke meubelzeep geeft door de licht logende werking een mooi natuurlijk effect aan het hout een effect dat met name bij houtsoorten zoals eikenhout, essenhout en esdoornhout zeer fraai is."
 

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Hulp bieden aan anderen: met deze opleidingen kan het
Sommige mensen zijn geboren hulpverleners. Dan is een carriere in de hulpverlening wellicht voor je weggelegd.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
BOEKENNIEUWS
Iedereen die wel eens gezeild heeft, weet het: de windrichting kun je niet veranderen, dus als je vooruit wilt komen moet je de stand van je zeilen aanpassen. Maar wat als de wind is gaan liggen? Als de vraag naar jouw producten of diensten afneemt als gevolg van een recessie, een economische crisis of een andere ramp? Dan kun je als bedrijf maar beter roeien met de riemen die je hebt: je klanten.
Lees verderMeer boeken