Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
2 oktober 2018
 

Meeste bedrijven hebben multi-cloud strategie uitgewerkt

 
 

Voor het eerst is er een EMEA-breed onderzoek naar de toekomst van multi-cloud toepassingen uitgevoerd. Het rapport signaleert trends en best practices voor de komende vijf jaar. De algehele tendens is dat de bedrijfsbelangen groter zijn dan ooit, en dat bedrijven die de kracht van een multi-cloud aanpak negeren, de komende jaren belangrijke kansen laten liggen.

Het Future of Multi-Cloud (FOMC) onderzoek is uitgevoerd door Foresight Factory, in opdracht van F5, en bestond uit database research van meer dan 100 trends in 25 landen en kwalitatieve interviews met experts in allerlei gebieden zoals ondernemerschap, cloud-architectuur, bedrijfsstrategie, industrie-analyse en technologie-advies. Uit het rapport blijkt de sterke aanwezigheid van multi-cloud in het dagelijkse bedrijfsleven: van de bedrijven die wereldwijd actief zijn, heeft 81 procent een multi-cloud strategie uitgestippeld. In 20121 wordt volgens de Cisco Global Index al 94 procent van de workload en rekenhandelingen in cloud-datacenters verwerkt. Video-streaming en social networks zijn drijvende krachten hierbij; alleen Netflix-gebruikers gebruikten al meer dan een miljard uur aan video-content per week in 2017.
 Het Future of Multi-Cloud onderzoek is opgedeeld in vijf delen: bedrijfsinnovatie, kostenbesparing, kennis en kunde, veiligheid en wetgeving.
 
Bedrijfsinnovatie
Hoewel er discussie bestaat over losse onderdelen van cloud-ontwikkeling, is er consensus over de kracht ervan. 'Bedrijven die uitstellen, raken achterop' is de overkoepelende visie. De investeringen worden steeds minder een belemmering, en technologieën als kunstmatige intelligentie en machine learning krijgen een fundamentele rol in het verder automatiseren van processen en het weghalen van huidige obstakels die een stap naar de cloud in de weg staan.
"Multi-cloud is een game-changer voor zowel bedrijven als consumenten. Het maakt innoveren makkelijker door cloud-architecten, DevOps, NetOps en SecOps samen te brengen en services te ontwikkelen die gewone infrastructuren niet kunnen leveren. De komende vijf jaar zien er qua innovatiekracht dan ook rooskleurig uit," aldus Josh McBain, Director of Consultancy bij Foresight Factory.
 
Meer agility, efficiency en kostenbesparing
Met een multi-cloud strategie kunnen bedrijven workloads toewijzen aan publieke clouds die prima geschikt zijn voor specifieke taken, zoals snelheid, agility en security. Gecombineerd met intelligentie en een vooruitziende blik zijn de mogelijkheden van multi-cloud snel om te zetten in rendabele services, waardoor kosten zijn te verlagen.
"Het hele proces van digitalisatie eist dat je makkelijk moet kunnen switchen tussen de verschillende vormen van cloud, of dat nu on-premise of remote is, privaat of publiek," zegt Arthur Goldstuck, multi-cloud expert en Managing Director bij World Wide Worx.
 
Kennisachterstand
Het onderzoek toont aan hoe personeel nog altijd ingedeeld en aangenomen wordt op technologische ontwikkeling en bedrijfsbenodigdheden. Kennis bij bepaalde mensen vasthouden of een gebrek aan samenwerking binnen bedrijven kan zorgen voor een verdere vrees voor en onbekendheid met multi-cloud.
"De noodzaak tot technologisch gekwalificeerde, waardetoevoegende experts is groter dan ooit," zegt McBain. "Het rapport is een startschot voor leidinggevenden om op zoek te gaan naar jonge taleten. Het is ook een oproep aan de IT-industrie om slimmere tools in te zetten zodat carrièremogelijkheden interessanter worden voor een bredere groep mensen, terwijl bestaande krachten ingezet kunnen worden op meer strategisch werk dat meer voldoening geeft."
 
Bescherming
Cybercriminelen krijgen steeds meer speelruimte om aanvallen af te vuren. Ze worden slimmer, en hun tools geavanceerder en gevaarlijker. Tegelijkertijd kan de verspreiding van multi-cloud architecturen - bij slecht management - voor een wirwar van applicaties en een complexe beveiliging zorgen. Daarentegen stelt het rapport dat het van belang is om snel schaalbare applicaties en services te ontwikkelen en uit te rollen op elk platform op elk moment. Het bouwen van een robuust, toekomstbestendig ecosysteem van geïntegreerde beveiliging en cloud-oplossingen helpt bij het realiseren van end-to-end IT-services die meer context, inzicht en zichtbaarheid bieden.
 
Wetgeving
De AVG (GDPR) is een van de meest ingrijpende wetgevingen. Volgens het FOMC rapport gaat het echter nog niet ver genoeg met het oog op de lange termijn. Het is nu op Europees niveau geregeld, maar dit moet volgens het rapport binnen vijf jaar ook op wereldniveau gebeuren.
Het reguleren van een digitale wereld zonder grenzen is een van de grootste uitdagingen voor overheden wereldwijd. Samenwerking tussen bedrijven en overheden is daarom nodig. Ondertussen moeten bedrijven uiteraard wel voldoen aan bestaande regelgeving, en cloud computing heeft hier invloed op: soms helpend, soms juist zorgend voor meer complexiteit.
"Uiteindelijk gaan de tech-savvy consumenten en klanten alleen zaken willen doen met bedrijven die zorgvuldig met data omgaan. Daar ligt het potentieel van multi-cloud: via best practices en services uzelf onderscheiden," aldus McBain.
Variabelen in infrastructuur zoals beschikbaarheid van datacenters en breedbandverbinding sturen ook de omarming van multi-cloud. Uit het rapport blijkt bijvoorbeeld dat bedrijven uit het Midden-Oosten en Afrika andere multi-cloud configuraties hanteren dan de meeste Westerse markten. "Elk land heeft een verschillende dynamiek rond het omarmen van cloud. Wij zeggen altijd ‘cloud is not a country’; de voordelen worden heel verschillend ervaren," legt Goldstuck uit.
 

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
BOEKENNIEUWS
Zou het niet fascinerend zijn als je kon tijdreizen om een kijkje te nemen in de toekomst? Jammer genoeg is dat alleen in sciencefiction mogelijk. En de toekomst laat zich helaas niet voorspellen, hoewel we hebben afgesproken dat weermannen mogen doen alsof.
Lees verderMeer boeken