Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Gevolgen voor ondernemers van verbod op halogeen

26 september 2018 - Binnen de EU wordt groots ingezet op duurzaamheid en vermindering van elektriciteitsverbruik om onder andere de CO2-uitstoot terug te dringen. Een belangrijke stap hierin was het verbod op gloeilampen in 2012 en een importverbod hiervan in 2016.


 Per 1 september 2018 is een volgende stap gezet, met een importverbod voor halogeenlampen. Wat zijn de gevolgen hiervan voor u als ondernemer met een kantoor of bedrijfspand? Martin Engbers van Ledinbouwspotsleds.nl vertelt er meer over.
 
De voordelen van Led
Engbers benoemt dat halogeenlampen vervangen door Led wel een flinke investering is, maar dat u deze op den duur wel terugverdient. "Bij sommige ondernemingen is verlichting verantwoordelijk voor twintig tot 50 procent van het totale energieverbruik. In winkels gaat het soms zelfs om 70 procent. Ledlampen zijn duurder in aanschaf, maar verbruiken ook veel minder elektriciteit." Hij vervolgt: "Daarnaast gaat een Ledlamp wel tot 15.000 uur mee, terwijl een halogeenlamp vaak 2.000 branduur heeft. En een Ledlamp maakt geen gebruik van een trafo met potentiële gebreken. Uit berekeningen van Milieu Centraal blijkt dat een halogeenlamp tot wel 3,5 keer duurder is dan een Ledlamp. De investering is gemiddeld binnen vijf jaar terugverdiend, en daarna bespaart u alleen maar."
 
Uitfasering halogeenlampen
De investering hoeft u overigens niet direct te doen, zo legt Engbers uit. "Net zoals destijds met de gloeilamp gebeurde, zal de halogeenlamp langzaam uitfaseren. Winkels en leveranciers die nu nog halogeenlampen op voorraad hebben, mogen deze wel nog verkopen. Aangezien sommigen grote voorraden hebben ingeslagen, kunt u waarschijnlijk nog geruime tijd halogeenlampen blijven kopen."
 
De vele mogelijkheden van Ledlampen
Wat wel anders is, is dat er veel betere alternatieven beschikbaar zijn dan toen de gloeilamp in de ban werd gedaan. Engbers: "Een paar jaar geleden was er echt nog een duidelijk verschil tussen de lichtkwaliteit en kleur tussen een Ledlamp en een gloeilamp. Vandaag de dag zijn de Ledlampen echter veel verder doorontwikkeld. Ze kunnen gedimd worden, zijn beschikbaar in diverse lichtsterktes weergegeven in lumen, en vaak ook beschikbaar in een sfeervolle, warme kleur. Het is absoluut niet meer dat blauwwitte, vaak als kil ervaren licht van jaren geleden. Daarnaast zijn er nu ook Ledlampen die geschikt zijn voor speciale toepassingen, zoals in koelingen, ovens of Tl-armaturen in kantoren. Ledlampen hebben ook mogelijkheden die bij halogeenlampen ontbreken, zoals het verlichten in uiteenlopende kleuren."
 
Subsidie op investeren in Led
Wist u trouwens al dat u in 2018 subsidie kunt krijgen op de investering in Ledverlichting? Bij een minimaal bedrag van 2.500 euro exclusief BTW, krijgt u een vergoeding van 54,5 procent van de investering. Lees u wel goed in de eisen bij de EIA subsidie in, om hiervoor in aanmerking te kunnen komen.
 

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.