Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
26 september 2018
 

Betere bescherming tegen internetcriminaliteit centraal tijdens Week van de Veiligheid

 
 

Eén op de vijf mkb’ers is al eens getroffen door internetcriminaliteit, blijkt uit onderzoek van het lectoraat Cybersecurity in het mkb van Haagse Hogeschool en MKB-Nederland. Omdat de kans toeneemt dat mkb’ers geraakt worden door internetcriminaliteit, staat dit jaar tijdens de Week van de Veiligheid bescherming tegen internetcriminaliteit centraal.

Maandag 8 oktober 2018 start de Week van de Veiligheid met als thema ‘Ben jij voorbereid op criminaliteit?’. Uit onderzoek blijkt dat veel mkb’ers hun internetveiligheid niet op orde hebben. De meeste getroffen mkb’ers zijn slachtoffer van computervirussen en ransomware.
"Ransomware is gijzelsoftware die computerbestanden ontoegankelijk maakt," vertelt Patrick van den Brink, directeur van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV).
 
Ransomware
Wie slachtoffer is van ransomware kan pas weer bij zijn bestanden, zoals de administratie of klantendatabase, als hij losgeld heeft betaald aan de internetcrimineel. Van den Brink: "Het dringende advies is niet te betalen. Want daarmee houd je deze vorm van criminaliteit in stand. Wie automatische back-ups maakt van zijn bedrijfsgegevens hoeft niet te  onderhandelen met de internetcrimineel. Deze ondernemers hebben dankzij hun back-up al hun bedrijfsgegevens nog."
 
Week van de Veiligheid
Tijdens de Week van de Veiligheid kunnen mkb’ers deelnemen aan tal van activiteiten om hun kennis en vaardigheden op het gebied van internetveiligheid te vergroten. Dat kan bijvoorbeeld tijdens een van de cybercrimeontbijtjes. Een overzicht van activiteiten staat op deweekvandeveiligheid.nl.
Wie nu aan de slag wil, kan in drie minuten de tijdelijk kosteloze Cyber Risico Scan invullen. Binnen 24 uur weten mkb’ers hoe het met hun zakelijke online veiligheid is gesteld en wat zij kunnen doen om de zwaktes in hun systemen aan te pakken.
 
Tips voor een betere internetveiligheid
Met de volgende tips zetten mkb’ers en hun werknemers de eerste stappen om zich beter te beschermen tegen internetcriminelen:
 

 • Maak back-ups. En doe dit regelmatig. Bewaar de back-up op een veilige plek. Zo beperkt u de schade als bijvoorbeeld door ransomware uw bedrijfsdata gegijzeld wordt.
 • Draai updates direct. Van al uw software en op alle apparaten die werknemers voor het werk gebruiken. Zo voorkomt u dat virussen gebruikmaken van kwetsbaarheden in oude versies van programma’s. Het helpt om hiervoor automatisch updaten in te stellen.
 • Klik niet zomaar op bijlagen of links in e-mails. Leer uzelf en ook uw medewerkers valse e-mails te herkennen. Daarmee proberen criminelen zakelijke informatie te ontfutselen of malware op uw computer en bedrijfsnetwerk te installeren.
 • Gebruik niet zomaar openbare wifi-netwerken. Hoe handig ook, openbare wifi is niet veilig. Laat werknemers onderweg alleen 4G gebruiken of verbinding maken via een beveiligde VPN-verbinding.
 • Maak afspraken en train medewerkers. Zorg dat zij weten wat zij moeten doen en hoe zij dat moeten doen om internetcriminaliteit te voorkomen.
   

   
  Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

   

  Gerelateerde nieuwsitems

   
   
  Reacties
   
  Er zijn nog geen reacties.

  Reageren

  Naam:
  Emailadres:
  URL: (niet verplicht) http:// 
   
  Reactie/Opmerking:
  Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
   
  Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
  code te wijzigen.
  Managersonline.nl
  Het internetmagazine voor directeuren en managers
  Meer dan 100 checklists
  Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
  BOEKENNIEUWS
  Zou het niet fascinerend zijn als je kon tijdreizen om een kijkje te nemen in de toekomst? Jammer genoeg is dat alleen in sciencefiction mogelijk. En de toekomst laat zich helaas niet voorspellen, hoewel we hebben afgesproken dat weermannen mogen doen alsof.
  Lees verderMeer boeken