Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Hoe zorgt u voor een NEN 2580 meetrapportage van uw bedrijfspand?

24 september 2018 - Als ondernemer een bedrijfspand huren of verhuren, kopen of verkopen? Dan is het belangrijk goed te weten om hoeveel vierkante meter het gaat. De huur- of koopprijs van een bedrijfspand wordt namelijk sterk beïnvloed hierdoor.

Voor een NEN 2580 meetrapport wordt de oppervlakte eerlijk en onafhankelijk opgemeten. Dit schept duidelijkheid en zo worden conflicten vermeden. Zeker in een oververhitte markt in Amsterdam, kan een verschil van twee vierkante meter al een behoorlijk effect hebben op de prijs. Frisian van der Vlugt van Nenrapport.nl vertelt meer over het meetrapport.
 
Wat staat er in een NEN 2580 meetrapport?
Volgens Van der Vlugt maakt een NEN 2580 meetrapport inzichtelijk hoe de verschillende ruimtes in een pand verdeeld zijn. "Zo wordt er bijvoorbeeld onderscheid gemaakt in de bruto oppervlakte, netto oppervlakte, verhuurbaar vloeroppervlakte en gebruiksoppervlakte. In het meetrapport is aangegeven hoeveel vierkante meter aan welke ruimte wordt toebedeeld." Volgens hem niet alleen handig om te weten als u een bedrijfspand wilt huren, verhuren, kopen of verkopen. Van der Vlugt: "Bent u bijvoorbeeld niet helemaal zeker van het aantal vierkante meters van uw gehuurde pand? Of heeft u een conflict hierover, bijvoorbeeld met uw huurder? Ook dan kan een NEN 2580 meetrapportage meer inzicht bieden."
 
Vastgestelde normen met NEN 2580
Van der Vlugt benadrukt de onafhankelijke manier van opmeten. "In het verleden konden er nog wel eens conflicten ontstaan door de persoonlijke manier van inmeten door iemand. Zo konden huurders of kopers misleid worden door oppervlaktes groter te laten lijken met een creatieve manier van inmeten. De NEN 2580 methode bevat echter richtlijnen voor een vaste manier van inmeten. Zo maakt het niet uit wie de meting verricht, zolang het maar volgens de vastgestelde normen gaat." De richtlijnen geven volgens Van der Vlugt aan op welke manier een pand ingemeten dient te worden. "Zoals bijvoorbeeld van welke maten er uitgegaan moet worden wanneer de muurdikte niet opgemeten kan worden. Hier zijn namelijk allerlei standaardmaten voor bepaald."
 
Complete inmeting van een bedrijfspand
Bij de NEN 2580 meting worden alle maten van het pand opgenomen, zo legt Van der Vlugt uit. "Er wordt begonnen met het meten van een ruimte door de lengte, breedte en hoogte op te nemen. Deze worden vervolgens op papier geschetst. Daarnaast worden alle afzonderlijke ruimtes zoals kantoorruimte, magazijn, toilet en bijvoorbeeld keuken opgemeten. Aan de hand van de opgenomen maten kan de inmeter het meetrapport opstellen." Het is volgens hem erg belangrijk dat er secuur gewerkt wordt bij het inmeten en opstellen van een NEN 2580 meetrapport om. "Om aan de normen te voldoen wordt er van NEN-inmeters uitgegaan dat ze erg precies te werk gaan. Bij elk ingemeten bedrijfspand worden kwaliteitscontroles uitgevoerd om na te gaan of de metingen volledig aan de NEN 2580 richtlijn voldoen. Op deze manier blijft de kwaliteit van de meetrapporten geborgen en kan altijd een correct rapport worden opgeleverd aan de opdrachtgever."
 

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.