Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
12 september 2018
 

Sterke toename in cryptojacking, gaming malware en tech support scams

 
 

G DATA SecurityLab, het onderzoeksteam van G DATA, kondigt zijn half jaarlijkse malware analyse aan. Het afgelopen half jaar heeft G DATA SecurityLab in totaal 2.396.830 nieuwe malwaresamples geïdentificeerd. Dit zijn ongeveer 13.000 nieuwe malware samples per dag en negen samples per minuut.

Uit de analyse blijkt dat Nederland beduidend meer last heeft van malware, ongeveer 30 procent meer vergeleken met België. Daarentegen zijn er in België circa 35 procent meer PUPs (potentially unwanted programs) waargenomen vergeleken met Nederland. Opvallend is dat er geen toename is in nieuwe soorten malware. Over het algemeen genomen zijn het aantal individuele aanvallen wel toegenomen en geavanceerder geworden.
 
Sterke toename cryptojacking
Het afgelopen half jaar was er met name een sterke toename in cryptojacking. Dankzij deze malware kan er ongeautoriseerd gebruik gemaakt worden van iemand anders zijn computer om cryptovaluta te winnen. Op deze manier delft het nietsvermoedende slachtoffer onbewust cryptovaluta’s voor cybercriminelen. In sommige gevallen worden er games aangewend om slachtoffers te laten minen, zoals de kwaadaardige game Abstractionism.
Games worden ook steeds vaker gebruikt om andere soorten malware te verspreiden. Hierbij focussen cybercriminelen zich vaak op kinderen omdat deze meestal niet bewust zijn van potentiële bedreigingen. De onderzoekers hebben het laatste half jaar een enorme toename gezien in kwaadaardige Android games. Een goed voorbeeld hiervan zijn de nep-versies van de Fortnite-app voor Android waar G DATA onlangs voor waarschuwde.

Support scams 
Daarnaast hebben de zogenaamde ‘support scams’ een comeback gemaakt, waarbij cybercriminelen zich voordoen als de helpdesk van Microsoft. Slachtoffers krijgen te horen dat hun computer is geïnfecteerd met malware en dat reparaties noodzakelijk zijn. Om het ‘probleem’ te verhelpen moet een programma gedownload worden waarmee de cybercriminelen de computer op afstand tijdelijk kan overnemen. Gedupeerden moeten na afloop geld betalen voor de zogenaamde werkzaamheden. Bovendien lopen ze het risico dat er malware op de PC wordt geïnstalleerd om toegang te krijgen tot gegevens.
 
Web-based malware
"Hoewel we geen toename zien in nieuwe soorten malware, zien we wel dat het aantal individuele aanvallen steeds geavanceerder zijn geworden. Daarnaast zien we dat cybercriminelen steeds vaker web-based malware toepassen en dat er een sterke afname is van malware die wordt verspreid via uitvoerbare bestanden," aldus Eddy Willems, Security Evangelist bij G DATA. "Het blijft belangrijk dat mensen voorzichtig omgaan met e-mails van onbekende individuen of organisaties. Ik adviseer mensen dan ook altijd om de oorsprong van een website goed te controleren voordat ze op een link klikken. Daarnaast is het aan te raden om al je (mobiele) apparaten goed te beveiligen en regelmatig updates uit te voeren."
 
Meer informatie en cijfers over de malware analyse kunt u vinden op het G DATA blog.
 

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Smart IM vindt groeipartner in Capital A
Smart IM, toonaangevend online marketingbureau, kondigt nieuwe aandeelhouders aan. Capital A verkrijgt meerderheidsbelang. Smart IM ziet deze ontwikkeling als startschot voor een nieuwe groeifase.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
BOEKENNIEUWS
Je product? Je klanten? Jij, als briljante ondernemer? Hou toch op: het zijn je medewerkers die het groeisucces van je bedrijf maken of breken. En daarom is ‘personeel’ geen agenda-moetje dat je er even bij doet. Nee, je moet je mensen koesteren. Zorgen dat ze zich met plezier inzetten voor de missie van je onderneming en alles krijgen om optimaal te kunnen samenwerken.
Lees verderMeer boeken