Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Vier misverstanden rondom digitaal ondertekenen

27 augustus 2018 - Communicatie verloopt steeds meer digitaal. In de begindagen van digitale communicatie leverde dat het een en ander aan problemen op. Bijvoorbeeld in het geval van documenten die van een handtekening voorzien moesten worden.

Hoeveel bedrijven hebben niet nog jarenlang een fax gehad voor deze gevallen? Gelukkig raakt het digitaal ondertekenen van een document steeds meer ingeburgerd, al bestaan er wel nog enkele misverstanden over. Maarten Koolen van ProfSign noemt er enkele.
 
Digitale handtekening is pas sinds kort rechtsgeldig
Koolen: "Al in 2003 trad de Wet Elektronisch Handtekening in werking, die de handgeschreven handtekening gelijk stelde aan de elektronische handtekening. Sinds de eIDAS verordening uit 2016 is de niet-gekwalificeerde elektronische handtekening rechtsgeldig."
 
Digitaal ondertekenen van arbeidsovereenkomst is niet mogelijk
Ook denken veel bedrijven volgens Koolen dat een arbeidsovereenkomst niet digitaal ondertekend kan worden, omdat hij dan niet rechtsgeldig is. "Dat is een misverstand, maar er zit wel een kern van waarheid in. Zo kennen clausules als het concurrentiebeding en relatiebeding een schriftelijkheidsvereiste en daarom kunnen die niet via een online handtekening worden bekrachtigd. Deze moeten nog steeds op papier ondertekend worden, maar dit zal snel niet meer het geval zijn."
 
Digitaal ondertekenen is omslachtig
Koolen vertelt meer over de ontwikkeling die digitaal ondertekenen heeft doorgemaakt de afgelopen jaren. "In het verleden was het ondertekenen via internet door trage software en inscannen omslachtig. Omdat veel aanbieders nu integraties hebben met andere systemen en aanbieders als Exact en Twinfield of een API-koppeling mogelijk is, kan tegenwoordig veel sneller gewerkt worden."
 
Digitaal ondertekenen is duur
Tenslotte wil Koolen nog graag een laatste misverstand over digitaal ondertekenen uit de weg ruimen, namelijk de hoge kosten. "Op dit moment hebt u de keuze uit ongeveer vijftien aanbieders van software voor de digitale handtekening. Afhankelijk van het aantal opties, niveau van klantenservice en gegarandeerde uptime kunt u ondertekenen van een paar cent per contract tot meer dan een euro per stuk. Ook bieden steeds meer partijen onbeperkt documenten versturen aan."
 

 

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.