Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
20 april 2011
 

MKB opereert steeds vaker in de cloud

 
 

Maar liefst 41 procent van de Nederlandse MKB-bedrijven maakt gebruik van cloud computing. Dit blijkt uit Europees onderzoek van VMware Inc. Op Europees niveau ligt het percentage van MKB-bedrijven dat al een deel van hun infrastructuur of applicaties in de cloud heeft staan, rond de 60 procent.

Een derde (65 procent) van de Nederlandse MKB-organisaties past virtualisatie toe; dit is iets lager dan het gemiddelde in de acht onderzochte Europese landen (73 procent). 

Virtualisatie

Uit het onderzoek, waaraan 1.616 bedrijven uit Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland, Polen, Rusland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk deelnamen, blijkt ook dat er een direct verband is tussen virtualisatie en de mate waarin een bedrijf gebruik maakt van cloud computing. Bedrijven die een deel van hun IT-processen hebben gevirtualiseerd, hebben twee keer zoveel van hun IT-infrastructuur in de cloud draaien dan bedrijven die geen virtualisatie toepassen. Dat geldt ook voor Nederland. 62 procent van de Nederlandse organisaties met een gevirtualiseerde IT-infrastructuur verplaatste een deel daarvan naar de cloud. Bijna de helft (43 procent) van de respondenten in de cloud geeft ook aan dat de overstap naar de cloud eenvoudiger is met virtualisatie. 

De reis is begonnen
"De discussie of het MKB ook de cloud adopteert, is voorbij," zegt Willem van Enter, Regional Director Benelux bij VMware. "Iets meer dan 40 procent van de MKB-bedrijven in Nederland maakt al gebruik van de cloud. Dat betekent dat zij niet alleen bekend zijn met de technologie, maar ook al aardig op weg zijn met de reis naar ernaartoe. Maar, de eindbestemming is nog niet in zicht. Veel bedrijven profiteren van de voordelen van virtualisatie en cloud computing voor bepaalde bedrijfsprocessen, maar het is nu belangrijk om deze voordelen uit te rollen voor de gehele organisatie. Daarnaast zouden bedrijven meer aandacht moeten besteden aan de rol van virtualisatie om het meeste uit de cloud te kunnen halen." 

Meer besef van voordelen flexibiliteit

Hoewel kostenbesparing nog steeds de belangrijkste drijfveer is voor de meeste cloud-implementaties, zijn ook steeds meer bedrijven bewust van de voordelen qua flexibiliteit. 37 procent van de organisaties constateert dat door virtualisatie de hardwarekosten en de IT-onderhoudskosten zijn verlaagd. Bedrijven verwachten echter dezelfde voordelen te realiseren bij cloud computing: 34 procent minder hardwarekosten en 35 procent minder IT-onderhoudskosten. Ondanks dat een kwart (25 procent) aangaf dat virtualisatie het makkelijker maakt om nieuwe applicaties en diensten te implementeren, zegt 26 procent hetzelfde over cloud computing. Hieruit blijkt dat bedrijven niet alleen overgaan op de cloud om direct kostenvoordelen te behalen, maar zich ook bewust zijn van de grotere flexibiliteit na de implementatie.

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Wat is een AOV en voor wie is het?
Onder een AOV verstaat men een arbeidsongeschiktheidsverzekering
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
BOEKENNIEUWS
Zou het niet fascinerend zijn als je kon tijdreizen om een kijkje te nemen in de toekomst? Jammer genoeg is dat alleen in sciencefiction mogelijk. En de toekomst laat zich helaas niet voorspellen, hoewel we hebben afgesproken dat weermannen mogen doen alsof.
Lees verderMeer boeken