Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Half miljoen Nederlandse auto’s op winterbanden in bloedhitte

7 augustus 2018 - BOVAG concludeert na een steekproef op meerdere locaties in Nederland dat circa 500.000 personenauto’s ondanks de tropische temperaturen van deze zomer nog steeds met winterbanden zijn uitgerust.

Dat zorgt niet alleen voor onveilige situaties door een langere remweg en verslechterde wegligging, maar ook voor extra bandenslijtage, meer afrolgeluid en een hoger brandstofverbruik.
In Zwolle, Roermond en Utrecht controleerde BOVAG de afgelopen dagen 994 auto’s en trof bij 57 nog steeds winterbanden aan, oftewel 5,73 procent. Dat betekent dat bij een totaal wagenpark van ruim 8,6 miljoen personenauto’s in Nederland circa 500.000 daarvan in de extreme hitte met winterbanden zijn uitgerust. Deze banden zijn vervaardigd van zachter rubber dan zomerbanden en over het gehele loopvlak voorzien van groefjes die zich in sneeuw vast kunnen grijpen. Bij winterse neerslag en lage temperaturen zorgt dat voor betere grip op de weg. Bij hoge temperaturen -en al helemaal bij tropische omstandigheden zoals deze zomer- kunnen winterbanden echter regelrecht levensgevaarlijk zijn. Het zachte rubber zorgt voor minder grip en een langere remweg dan met zomerbanden. Daarnaast slijten de banden extra snel, produceert het zachte rubber bij tropisch weer meer lawaai en is het brandstofverbruik hoger. De automobilist die niet naar zijn banden omkijkt, verwaarloost dus zijn eigen veiligheid, het milieu en zijn eigen portemonnee, ook al denkt men zuinig te zijn door de banden niet te wisselen.

Bont gezelschap
De afgelopen jaren is in de winter steevast zo’n 35 procent van het totale wagenpark uitgerust met winterbanden. Deze steekproef toont aan dat een op de zes na de winter niet wordt gewisseld naar zomerbanden. Het aantal auto’s dat in de steekproef winterbanden bleek te hebben, vormde een bont gezelschap. Zowel nieuwe als (hele) oude auto’s, groot en klein, duur en goedkoop: Kia Picanto’s en Ford Ka’s, maar ook een Tesla Model S werd aangetroffen met winterrubber bij een buitentemperatuur van 36 graden. In Zwolle controleerde BOVAG 156 auto’s (elf met winterbanden), in Roermond 260 (zestien) en in Utrecht 578 (30).
 

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.