Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
27 juli 2018
 

Nederland blijft hoog scoren op ondernemerschap

 
 

Steeds meer Nederlanders zien mogelijkheden voor ondernemerschap, volgens de laatste resultaten van de Global Entrepreneurship Monitor (GEM). Bijna twee derde van de volwassen Nederlandse bevolking vond in 2017 dat er in de eigen omgeving goede mogelijkheden waren om een onderneming te starten.

Dit is het hoogste niveau in tien jaar en is vergeleken met andere ontwikkelde landen zeer hoog (de gemiddelde score van EU landen is 43 procent). Niet iedereen die goede mogelijkheden ziet start ook daadwerkelijk een onderneming. Niet iedereen vindt bijvoorbeeld dat ze de juiste capaciteiten hebben, en niet iedereen heeft de ambitie om een onderneming te starten. Desalniettemin was 4,7 procent van de volwassen Nederlandse bevolking vorig jaar bezig met het opstarten van een nieuwe onderneming en was 5,4 procent sinds kort (minder dan 3,5 jaar) eigenaar van een onderneming. In totaal zat in 2017 9,9 procent van de volwassen Nederlandse bevolking in de vroege fase van ondernemerschap. Nederland staat hiermee tweede op de ranglijst van veertien Europese landen en achtste op de ranglijst van 24 innovatie-gedreven economieën.

Vooral positieve redenen om voor ondernemerschap te kiezen
Het aandeel van mensen dat zich bezig houdt met ondernemerschapsactiveiten is enigszins gedaald in 2017. Dit komt door de sterke daling in het aantal ondernemers dat uit noodzaak voor zichzelf begonnen is. De sterke groei van de Nederlandse economie in 2017 zorgde voor een groei van het aantal banen. Wellicht verklaart dit waarom in 2017 nog maar een klein deel van de startende ondernemers aangeeft dat ondernemerschap voor hen de enige manier was om aan inkomen te komen.

Nederland scoort hoog op alle indicatoren van ondernemerschap
Naast de 9,9 procent van de Nederlandse bevolking die in 2017 tot de vroege fase van ondernemerschap gerekend kan worden, was 8,6 procent al langer als ondernemer actief. Ook kan 7,6 procent van de Nederlandse bevolking beschouwd worden als intrapreneur: werknemers die ondernemende activiteiten uitvoeren. Voor al deze indicatoren van ondernemerschapactiveiten scoort Nederland hoger dan de gemiddeld voor OECD en EU landen.

Nederland heeft goed ontwikkeld ondernemerschap ecosysteem
Deze resultaten zijn gebaseerd op de 2017 GEM adult population survey. Dit is een grootschalige enquête onder de volwassen bevolking van verschillende landen wereldwijd, uitgevoerd door het GEM consortium. Het GEM consortium is een academisch onderzoeksconsortium, en begon in 1999 als een samenwerkingsverband tussen de London Business School en Babson College waar toen landen aan deelnamen. In 2017 deden 54 landen aan de GEM mee.
 
De GEM voert ook een enquête uit onder nationale experts met vragen over negen verschillende dimensies van het ondernemerschap ecoysteem. Deze dimensies zijn financiering, overheidsbeleid, onderwijs en training, R&D, commerciële infrastructuur, de toegankelijkheid van de binnenlandse markt, fysieke infrastructuur en sociale en culturele normen. In 2017 scoorde Nederland hoger dan het gemiddelde van innovatie-gedreven economieën op alle dimensies. Dit toont aan dat de omstandigheden om een onderneming te beginnen in Nederland relatief goed zijn.

De GEM raporten van 2014 t/m 2017 zijn hier te downloaden. 
 

 
Doorsturen »  1 reactie »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
peter zzp-boekhouder  |   | 
27-07-2018
 | 
09:48 uur
Niet verrassend dat 9,9 procent van de Nederlandse bevolking tot de vroege fase van ondernemerschap gerekend kan worden. Nu heb je de zzp' er en MKB' er en de DGA maar in de grijze historie is ons land ook altijd baanbrekend en innovatief geweest en bevoeren we de wereldzeëen om handel te drijven.

Door de komst van de nieuwe technologie is de markt ook voor tieners en twintigers interessant om als zzp' er of mkb' er te starten.

In het verleden vaak vaak gekozen voor ' schijnzekerheid', lees, de vaste baan. Waar je na 25 jaar een horloge van de zaak kreeg en dat op verjaardagen kon laten zien.

Dat was je het mannetje. Anno 2018 kijken de mensen vaker daar doorheen.

Ondernemer zijn brengt wel risico's met zich mee, je wordt ook met jezelf en je comfortzone geconfronteerd en moet daar soms uit treden.

Als werknemer is er ook risico, vast is niet meer zo vaste en zeker als 40 jaar geleden.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
BOEKENNIEUWS
Met een pakkende naam creëer je onvergetelijke bedrijven en merken. Maar hoe bedenk je zo'n naam?

In dit boek deelt namenexpert Floris Hülsmann al zijn geheimen voor het vinden van goede bedrijfsnamen en merknamen. Hij ontwikkelde een succesvolle methode om originele en pakkende namen te bedenken die wél opvallen tussen de honderdduizenden namen die elk jaar worden bedacht. Een naam die zich in het hoofd van je klanten nestelt om nooit meer los te laten. De naam die jouw bedrijf en je producten en diensten extra aantrekkelijk én dus onvergetelijk maakt.
Lees verderMeer boeken