Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
23 juli 2018
 

'Bedrijfsleven niet in staat jong talent te binden'

 
 

Volgens 40 procent van de bestuurders zijn bedrijven onvoldoende in staat om jong talent te binden en te behouden. Samen met de veranderende marktomstandigheden (45 procent) en de veroudering van het personeelsbestand (41 procent), vormt dit volgens bestuurders de grootste bedreiging ten aanzien van het personeelsbeleid.

Dit blijkt uit het jaarlijkse Benchmarkonderzoek van Raet. Om jong personeel te kunnen binden is het voor werkgevers belangrijk om rekening te houden met wat hen gelukkig maakt. Uit ditzelfde onderzoek blijkt dat generatie Y de werk-privé balans (65 procent) en leuke collega’s (61 procent) het vaakst noemt in de top drie belangrijkste factoren voor werkgeluk. Beloning en arbeidsvoorwaarden staan bij generatie Y relatief minder vaak in de top drie dan bij oudere medewerkers (56 procent vs. 64 procent).

Aantrekkelijk werkgeverschap
Jong personeel blijkt niet honkvast te zijn. Het onderzoek laat zien dat de ruime meerderheid van generatie Y (64 procent) binnen nu en twee jaar verwacht te kiezen voor een andere baan. In hun zoektocht naar een nieuwe werkgever kijken zij net zo vaak als de oudere generatie naar salaris (49 procent), maar letten zij meer dan gemiddeld op uitdaging in het werk (47 procent vs. 32 procent), carrièremogelijkheden (negentien procent vs. vier procent) en het aanbod van trainingen en opleidingen (tien procent vs. Drie procent). Zaken waar generatie Y in mindere mate naar kijkt, zijn de eigen verantwoordelijkheid (acht procent) en de maatschappelijke relevantie van het werk (zeven procent). Dit terwijl 46 procent van de werkgevers juist de maatschappelijke relevantie van het werk en 40 procent de mate van verantwoordelijkheid aangrijpen om zich te onderscheiden als aantrekkelijk werkgever.
Peter Kuijt, kennismanager Talent Management bij Raet: "Om jong talent aan te trekken, is het belangrijk om u als werkgever direct goed te profileren. Het is zonde als een werkgever de focus legt op maatschappelijke relevantie en de mate van eigen verantwoordelijkheid, terwijl de generatie van de toekomst dit niet belangrijk vindt. Jonge professionals willen zich identificeren met een organisatie, dus laat zien waarom een organisatie zo leuk en boeiend is. Neem potentiële medewerkers mee in wat er achter de schermen van een bedrijf gebeurt via bijvoorbeeld social media. Laat zien wat ze kunnen verwachten in hun onboarding-proces en ontwikkelmogelijkheden. Wanneer de jonge medewerkers eenmaal binnen zijn, is het belangrijk dat ze geboeid blijven. Geef ze voldoende uitdaging in hun werk, beloon ze en laat zien dat u als werkgever dichtbij hen staat. Doe vooral ook wat u beloofd hebt en laat hun ontwikkeling niet ondersneeuwen door werkdruk of andere prioriteiten."
 

 
Doorsturen »  1 reactie »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
peter zzp-boekhouder  |   | 
23-07-2018
 | 
18:19 uur
Als het hogere echelon van bedrijven nog vaak wordt door mensen die niet tot de generatie Y behoren kan het veel ruis geven.

Destijds was hard werken, carriere maken, een mooie auto en veel geld verdienen mogelijk veel belangrijker dan voor de Generatie Y.

Anno 2018 zijn alle facetten aanwezig om de generatie Y binnenboord te houden, dat vergt alleen wel een verandering in denken in de top.

Als je flexibel werken en thuiswerken gaat stimuleren en je laat de controle los dan zal Generatie y zich veelal veel lekkerder voelen. Hetgeen lejdt tot meer vreugde, minder stress en minder ziekte.

Het is allemaal niet zo moeilijk, maar als je al 30 jaar in de comfortzone zit van controle houden is verandering soms een te grote uitdaging.


Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Creditcard kosten
Een creditcard is voor heel veel mensen onmisbaar. Het brengt een zeker comfort met zich mee waar veel mensen die reizen of online aankopen doen aan gewend zijn geraakt
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Een bedrijfspand verhuren: hier dient u allemaal rekening mee te houden
Naast het feit dat het verhuren van een bedrijfspand lucratief kan zijn, zit je ook aan een aantal regeltjes vast waar aan gehouden dient te worden.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
BOEKENNIEUWS
Je product? Je klanten? Jij, als briljante ondernemer? Hou toch op: het zijn je medewerkers die het groeisucces van je bedrijf maken of breken. En daarom is ‘personeel’ geen agenda-moetje dat je er even bij doet. Nee, je moet je mensen koesteren. Zorgen dat ze zich met plezier inzetten voor de missie van je onderneming en alles krijgen om optimaal te kunnen samenwerken.
Lees verderMeer boeken