Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
18 juli 2018
 

Online marktplaatsen steeds belangrijker voor de Nederlandse economie

 
 

Online marktplaatsen en platforms vervullen inmiddels een centrale rol in de Nederlandse economie. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek door Stripe. Een ruime meerderheid van de Nederlandse deelnemers aan het internationale onderzoek zegt dat online marktplaatsen waardevol zijn voor onze economie.

Bijvoorbeeld omdat ze zorgen voor meer concurrentie en kleine ondernemingen in staat stellen om meer klanten te bereiken. En we kopen niet alleen via deze online platforms. Veel Nederlanders bieden ook zelf diensten of producten aan: bijna drie op de tien Nederlanders (28 procent) heeft wel eens iets via een online marktplaats aangeboden of verkocht.
 Online marktplaatsen zijn niet alleen makkelijk of voordelig, ze stimuleren ook de concurrentie en bieden ons meer keuze. 61 procent zegt via online marktplaatsen producten of diensten te vinden die ze anders nooit zouden ontdekken.
 
Positief effect op economie
De consument is ervan overtuigd dat online marktplaatsen een positief effect hebben op onze economie:
 

 • Ze bieden consumenten meer keuze in producten en diensten: 58 procent;
 • Ze zorgen voor meer onderlinge concurrentie tussen bedrijven: 44 procent;
 • Ze helpen kleine ondernemingen om meer klanten te bereiken: 43 procent.
 
E-commerce
Er is een sterke interesse in online platforms onder consumenten. Nederlandse deelnemers aan het onderzoek wisten ruim 145 verschillende online marktplaatsen te noemen, o.a. op het gebied van retail, hospitality, bezorgdiensten, autodelen, crowdfunding en huishoudelijke diensten. In heel Europa werden zelfs ruim 500 verschillende platforms genoemd.
De meest genoemde platformen zijn te vinden in de volgende sectoren:
 
 • E-commerce: 55 procent
 • Hotel/hospitality: 31 procent
 • Bezorgdiensten voor eten: 28 procent
 • Restaurantrecensies/reserveringen: 6 procent
 • Autodelen/ride sharing: 4 procent
 • Crowdfunding: 3 procent
 • Diverse diensten in en rond het huis: 3 procent
 • Overig: 43 procent
 
Gemak staat voorop
Gemak staat voorop bij het gebruik van online platforms. We willen bijvoorbeeld makkelijk en snel de producten kunnen vinden die we zoeken (91 procent). Eenmaal besteld, willen we onze orders online kunnen volgen of zonodig annuleren (93 procent). Ook aanbevelingen voor bepaalde producten die we zoeken, vinden we handig (51 procent).
 
Betalen met Bitcoin? Nee, bedankt!
Opvallend is dat we blijkbaar weinig vertrouwen hebben in online sites waar men kan betalen met cryptovaluta zoals Bitcoin. Bijna zeven van de tien (68 procent) Nederlandse deelnemers zegt minder snel gebruik te maken van een online platform dat cryptomunten accepteert als betaalmiddel.
 Wie online iets koopt, wil vooral snel en makkelijk kunnen betalen. Ruim de helft van de Nederlanders (56 procent) zegt te vertrekken als het invoeren van betaalinformatie te lang duurt. We zijn wat dat betreft blijkbaar ongeduldiger dan onze oosterburen: van de Duitse respondenten gaf minder dan de helft (48 procent) aan dat ze een online marktplaats verlaten als het betalen te lang duurt.
 
Onmisbare onderdelen
"Dit onderzoek toont aan dat online marktplaatsen en platforms inmiddels onmisbare onderdelen zijn van onze economie en van ons dagelijks leven," zegt Duco van Lanschot, Head of Benelux voor Stripe. "Ons land kent een grote verscheidenheid aan platforms die consumenten dagelijks gebruiken om producten of allerlei diensten te bestellen. Maar consumenten stellen wel eisen en voorwaarden aan die platforms, zoals veiligheid, gemak en snelheid. Nederlandse platforms die hun klanten dat bieden, bijvoorbeeld met makkelijk en veilig betalen, zullen optimaal profiteren van de kansen die de groei van de online economie biedt. Niet alleen in Nederland, maar zeker ook internationaal, zoals het voorbeeld van Catawiki laat zien."
 
 

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Wat is een AOV en voor wie is het?
Onder een AOV verstaat men een arbeidsongeschiktheidsverzekering
BOEKENNIEUWS
Zou het niet fascinerend zijn als je kon tijdreizen om een kijkje te nemen in de toekomst? Jammer genoeg is dat alleen in sciencefiction mogelijk. En de toekomst laat zich helaas niet voorspellen, hoewel we hebben afgesproken dat weermannen mogen doen alsof.
Lees verderMeer boeken