Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
13 juli 2018
 

Met name jonge zzp’ers overwegen om weer in loondienst te gaan werken

 
 

Uit recent onderzoek blijkt dat hoewel zzp’ers minder dan werknemers verdienen, zij gelukkiger zouden zijn dan werknemers in loondienst. Ook zouden mensen die de switch van loondienst naar het zelfstandige bestaan hebben gemaakt hierna tevredener over hun werk zijn.

Maar betekent dit ook dat zij in de toekomst niet meer in loondienst zouden willen werken? Intelligence Group nam de proef op de som en stelde aan 1.533 ZZP’ers de vraag: zou u weer in loondienst willen werken? Wat bleek? Ruim de helft van de ondervraagde ZZP’ers zou overwegen weer als werknemer in loondienst te werken (vijftien procent ja; 36 procent misschien). Daarbij blijkt dat hoe jonger de zzp’ers, hoe meer van hen aangeven terug in loondienst te zouden willen werken. Waar 22 procent van de zzp’ers onder de 25 jaar zeker terug zou willen in loondienst, is dit bij de 50-plussers nog twaalf procent.
 
Stabiliteit van loondienst
Bij de zzp’ers onder de 25 jaar, gaat het met name om 23- en 24-jarigen. De laatste jaren is een trend zichtbaar dat de groep die zelfstandig aan de slag gaat, verjongt. Toch is er ook een trend zichtbaar waarbij jongere zzp’ers doorstromen naar een regulier dienstverband. Uit eerdere data van Intelligence Group blijkt dat jonge zzp’ers vaker dan gemiddeld aangeven dat zij de stabiliteit van werken in loondienst missen en dat ze onvoldoende werk/opdrachten krijgen (Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek, 2016). ‘’Oudere zzp’ers zijn deze kritische opstartfase vaak al voorbij waardoor de hang naar loondienst minder groot is," zegt Eva van den Bemd, arbeidsmarktanalist bij Intelligence Group. ’Zaken als het opbouwen van een (financiële) reserve en een klantenportefeuille die het bestaansrecht van een onderneming veilig stellen, spelen minder een rol naarmate iemand al meer ervaring heeft als zelfstandige waardoor men minder de drang ervaart om (weer) in loondienst te werken."
 
Perspectief voor werkgevers
Het resultaat dat een deel van jonge zzp’ers daarentegen wel overweegt om (weer) in loondienst te werken, biedt perspectief voor werkgevers. Zo hoeven zij hun arbeidsmarktcommunicatie bijvoorbeeld niet enkel te richten op mensen die al in loondienst werken. Er is namelijk ook een grote groep zelfstandigen die er voor open staan om weer in loondienst te werken. Mits zij met de juiste pullfactoren worden verleid om te solliciteren. Zo geven jonge zzp’ers (<25 jaar) aan dat de uitdaging van de opdracht en de mogelijkheid om de waarde van het cv te vergroten belangrijke redenen zijn om de overstap naar een (andere) werkgever te maken (Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek, 2017).
De groep van zzp’ers tot 25 jaar is nog wel relatief klein (minder dan tien procent van het totale aantal zzp’ers) en het loont dan ook zeker om u in de arbeidsmarktcommunicatie ook te richten tot de grotere groepen van oudere zzp’ers (met name vanaf 35 jaar). Echter, houd er wel rekening mee dat er meer voor nodig is om deze zzp’ers te bewegen naar een functie in loondienst; zorg dat u weet wat hen in beweging brengt.
 

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
PSD2 zal stimulans zijn voor voordelen zakelijke rekening
De komst van betaalrichtlijn PSD2, volweg Payment Services Directive 2, moet de openheid van de financiele wereld voortstuwen
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
Steeds meer organisaties zien in dat verduurzamen van de bedrijfsvoering waarde oplevert. Zij willen een bijdrage leveren aan het beschermen van mensen, middelen en milieu. Maar hoe voorkomt een organisatie dat zij blijft steken in goede bedoelingen en vage ideeën? In ‘Duurzame bedrijfsvoering’ staat een groot aantal wetenschappelijke beproefde bedrijfseconomische en bedrijfskundige methoden en technieken die daadwerkelijk bijdragen aan het creëren van sociale, ecologische én financiële waarde.
 
Lees verderMeer boeken