Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
11 juli 2018
 

AVG speelt cybercriminelen in de kaart

 
 

De intrede van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) zal naar verwachting leiden tot een verdere toename van cybercriminaliteit. Hiervoor waarschuwt verzekeraar AIG. De waarde van persoonsdata van bedrijven is door de AVG groter dan voorheen.

Afpersers staan sterker in hun onderhandelingen als zij dreigen de data van een organisatie te publiceren. Bovendien groeit het aantal schadegevallen door ransomware en de verwachting is dat deze trend zich voortzet.
Dit staat in het Cyber Claims Intelligence rapport van AIG. 2017 was een recordjaar voor cyberclaims. In Europa waren er evenveel cyberclaims als in de vier jaar ervoor samen. Bij 26 procent van alle cyberclaims was ransomware de oorzaak, waar dit in 2016 nog zestien procent was. "Een waarschuwing is op zijn plaats omdat we zien dat bedrijfsschade door cyberincidenten vaak door ondernemers wordt onderschat," zegt Stefan Zwager, Cyber Product Lead voor AIG in Nederland.
           
Meest voorkomende cyberincidenten
•           Ransomware 26 procent
•           Datalek door hackers twaalf procent
•           Beveiligsfout of ongeoorloofd toegang tot data elf procent
•           Identiteitsfraude negen procent
 
Professionele en financiële dienstverlening grootste doelwit cyberincident
Uit het rapport blijkt dat geen enkele sector immuun is voor een cyberincident. In 2017 waren er cyberincidenten in acht sectoren die eerder niet voorkwamen in AIG’s cyber claims statistieken. De professionele en financiële dienstverlening staan bovenaan de lijst. "De professionele dienstverlening is een groter doelwit geworden," zegt Robert Dijkhuizen, Major Loss Adjuster voor AIG in Nederland. "Advocaten en accountants met grote databestanden van klanten lijken aantrekkelijk voor cybercriminelen vanwege de kwaliteit van die data."
 
Cyberclaims per sector:
•           Professionele dienstverlening achttien procent
•           Financiële dienstverlening achttien procent
•           Retail twaalf procent
•           Bedrijfsdiensten tien procent
•           Productiebedrijven tien procent
 
Menselijk handelen vaak achterliggende oorzaak
"Zeven procent van het aantal gemelde schades komt door nalatigheid van personeel, maar de menselijke fout blijft een belangrijke factor in cyberclaims," zegt Dijkhuizen. "De achterliggende oorzaak van een datalek, ransomware of beveiligingsfout blijkt veelal menselijk handelen. Dat is een risico wat u moeilijk onder controle kan krijgen."
 Als het aantal schadegevallen door ransomware inderdaad stijgt en cybercriminaliteit toeneemt, wordt het nog belangrijker of men weet welke bescherming zij hebben om eventuele financiële gevolgen te verlichten. 2017 was een recordjaar voor cyberclaims, maar wat kunnen we van 2018 verwachten?
           
Het volledige Cyber Claims Intelligence rapport is hier te downloaden.
 

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
PSD2 zal stimulans zijn voor voordelen zakelijke rekening
De komst van betaalrichtlijn PSD2, volweg Payment Services Directive 2, moet de openheid van de financiele wereld voortstuwen
BOEKENNIEUWS
Steeds meer organisaties zien in dat verduurzamen van de bedrijfsvoering waarde oplevert. Zij willen een bijdrage leveren aan het beschermen van mensen, middelen en milieu. Maar hoe voorkomt een organisatie dat zij blijft steken in goede bedoelingen en vage ideeën? In ‘Duurzame bedrijfsvoering’ staat een groot aantal wetenschappelijke beproefde bedrijfseconomische en bedrijfskundige methoden en technieken die daadwerkelijk bijdragen aan het creëren van sociale, ecologische én financiële waarde.
 
Lees verderMeer boeken