Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
6 juli 2018
 

Kans op nieuwe recessie in 2020

 
 

In het eerste kwartaal van 2020 is de kans op een nieuwe recessie reëel. De afname van de economische groei volgend jaar is hiervan de vooraankondiging. Het is raadzaam dat ondernemers nu de juiste maatregelen nemen om de klap over anderhalf jaar op te kunnen vangen.

Dat zegt Johan Geeroms, Hoofd Risk Underwriting Euler Hermes Nederland.
Geeroms baseert zich op een mix van factoren. "Het is een optelsom. Brexit, de afbouw van het ECB-opkoopprogramma in combinatie met stijgende rente, de handelsoorlog die lijkt te escaleren, de toenemende onevenwichtigheid tussen dollar en euro, de oplopende loonkosten, de zwakke Zuid-Europese banken; noem maar op. Dit alles kan op termijn zorgen voor een felle negatieve escalatie."
 
Onzekerheid
Wat Geeroms betreft is ‘onzekerheid’ het kernwoord. "Een ondernemer wil weten waar hij aan toe is. Is de trend neerwaarts? Prima, dan kan hij daarop inspelen. Wat een ondernemer níet wil, is extreme volatiliteit zoals nu; een niet te volgen lijn die op en neer gaat in hele korte tijd. Het ene moment is er onrust, op het andere moment is het koek en ei. Daar is geen plan op af te stemmen. Uiteindelijk doen ze niks. Geen voorzorgsmaatregelen. Hopen dat het goed blijft gaan. Uiteindelijk krijgen ze de pin op de neus."
 
Factoren op een rij
Geeroms benoemt de belangrijkste factoren die de wereldwijde economie het komend jaar in een neerwaartse spiraal kunnen trekken:
 
- Europees monetair beleid 
"De ECB stopt het opkopen van obligaties. Veel bedrijven zijn verslaafd geraakt aan het goedkope geld. Die kraan gaat dicht. Volgens de Bank of America zijn negen procent van alle niet-financiële bedrijven met een beursnotering in Europa zombie-bedrijven. Dit houdt in dat de operationele winst onvoldoende is om aan de renteverplichtingen te voldoen. Laat staan dat ze hun schulden kunnen terugbetalen." Het einde van het opkoopprogramma van de ECB kan volgens Geeroms een stroom aan faillissementen veroorzaken. "Vooral bedrijven die het goedkope geld verkeerd besteed hebben, kunnen hard geraakt worden."

- Amerikaans monetair beleid
Geeroms: "De FED verhoogt stapsgewijs de rente. Dat heeft grote gevolgen voor onder meer de Zuid-Amerikaanse landen die met een enorme schuldenlast (in dollars) zitten opgescheept. Feitelijk zegt de FED net zoals Trump: ‘Niks mee te maken. America First’. Vooral obligaties in veel emerging markets die in lokale valuta zijn uitgegeven, dalen door de duurdere dollar enorm in waarde. Internationale beleggers trekken zich massaal terug." Geeroms wijst erop dat veel grondstoffen in dollars noteren. "Emerging markets die het daarvan moeten hebben, zoals veel Latijns-Amerikaanse landen, worden dubbel geraakt."
 
- Renteverhoging
Al eerder waarschuwde het IMF dat de huidige economische opleving vooral te danken is aan het vele krediet dat is verleend. Bedrijven met hoge schulden kunnen in de problemen komen als de rente stijgt. Geeroms: "Vlak voor de financiële crisis uitbrak, bedroeg de wereldwijde schuldgraad 2,7 keer het wereldwijde bbp. Dat is nu 3,2 keer. De Amerikaanse rente loopt op en ook in Europa zien we een voorzichtige stijging. Veel ondernemingen krijgen hierdoor grote problemen met het herfinancieren van hun schulden. Ook is het de vraag of overheden voldoende buffers hebben om mogelijke schokken op te vangen."

- Handelsbelemmeringen
Geeroms: "De vrijhandel glijdt af. Wereldwijd wil de politiek niet voor elkaar onder doen. Na Trumps importbeperkingen kunnen Europa en China eenvoudigweg niet achterblijven. De ene reactie roept de andere op. Dit is pas het begin. Het is economische oorlogsvoering. Voor de wereldeconomie uitermate schadelijk."
 
- Brexit
Geeroms:  "Hoe het vertrek van de UK ook wordt geregeld, nu al is de schade enorm. De onzekerheid is bijzonder groot. Ik  voorzie in de supply chain grote problemen waarbij heel wat bedrijven zelfs nog moeten starten met een Brexit-scenario.. Op allerlei onderdelen van producten zitten straks heffingen waar ondernemers nu helemaal geen weet van hebben." De schade van de Brexit alleen al voor de UK wordt geschat op € 450 miljard. De Rabobank becijferde dat het ons land de komende tien jaar €25 tot €30 miljard kost.
 
- Effectenbeurzen
Geeroms: "Veel grote concerns zijn overgewaardeerd. Met het oog op de globalisering willen zij kost wat kost mondiaal uitbreiden. Hoe doen deze overgewaardeerde bedrijven dat? Door andere overgewaardeerde bedrijven over te nemen. Ik zie het als een piramidespel. Vaak gaat het om fusies door aandelenruil. Die zeepbel spat een keer uit elkaar. Daarom verwachten wij een zeer forse correctie op de effectenbeurzen."
 
Disrupties alom

Samenvattend schetst Geeroms een economische omgeving waar veel disrupties plaatsvinden door technologische ontwikkelingen die steeds sneller gaan. "Elk bedrijf moet hierop inhaken. Dat kost veel grote concerns, maar ook veel MKB-bedrijven, de grootste moeite. Bedrijven bereiken hierdoor versneld de laatste fase van hun levenscyclus. Dit alles gebeurt in een tijd die uiterst explosief is. Alles bij elkaar opgeteld is onze conclusie dat de kans op een recessie begin 2020 erg groot is."
 
 

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Geef een impuls aan jouw professionele en persoonlijke groei als strategisch communicatieadviseur
Met de SRM Senior Communicatieadviseur C opleiding leer jij hedendaagse communicatietechnieken vanuit een breder organisatieperspectief te benaderen.
Jouw bedrijf in een nieuw jasje steken: aan de slag met je kantoor!
Altijd dezelfde inrichting en indeling is niet motiverend. Niet voor de klanten die met regelmaat langskomen, maar ook niet voor het personeel dat elke dag hetzelfde uitzicht heeft.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Kan ik die aanbouw wel betalen?
Een doorlopend krediet is een oplossing wanneer je onzeker bent over de totale kosten en geen rente wilt betalen over geld dat je nooit gebruikt.
Checklist: de beste start voor jouw eigen webshop
Steeds meer Nederlanders verkopen hun zelfgemaakte producten online.
BOEKENNIEUWS
We kiezen het spel niet. We bepalen de regels niet. Maar we kiezen wel hoe we spelen.
Simon Sinek bereikte miljoenen lezers met zijn bestseller ‘Begin met het Waarom’, nu is er de langverwachte opvolger 'Het oneindige spel'. In ‘Het oneindige spel’ laat Sinek zien dat ondernemen en werken wel een duidelijk begin hebben, maar geen echt einde: ze vormen een oneindig spel. Anders dan bij voetbal of schaken, met hun heldere spelregels en duidelijke einde, kun je nooit van een eindoverwinning spreken; telkens vind je nieuwe uitdagingen op je pad.
Lees verderMeer boeken