Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
29 juni 2018
 

Nieuw keurmerk voor zelfstandige verpleegkundigen en verzorgenden op komst

 
 

Deze week zijn de norm en het certificatieschema gepubliceerd die als basis zullen dienen voor het nieuwe HKZ-keurmerk voor zzp’ers in zorg en welzijn.

Het HKZ-keurmerk is een persoonsgebonden en onafhankelijk keurmerk voor alle zelfstandige verpleegkundigen, (kraam)verzorgenden en begeleiders in de langdurige zorg. Het keurmerk heeft als belangrijkste doel de kwaliteit van zelfstandigen in de zorg aantoonbaar te maken. Deze zzp’ers kunnen met het keurmerk laten zien dat ze aan de complexe eisen en regelgeving van de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) voldoen. Het keurmerk helpt zzp’ers om de kwaliteit van hun zorg- en dienstverlening aan te tonen aan opdrachtgevers en cliënten. Opdrachtgevers en cliënten hebben op hun beurt de zekerheid dat een zzp’er met het keurmerk kwaliteit hoog in het vaandel heeft staan.
 
Kwaliteitswet
De kwaliteitswet Wkkgz geldt sinds 1 januari 2016 voor alle zorgaanbieders, dus zowel voor zorginstellingen als zzp’ers. Dit betekent dat u als zelfstandig verpleegkundige aan dezelfde eisen op het gebied van kwaliteit en ondernemen moet voldoen als een zorginstelling. Het HKZ-keurmerk voor zzp’ers in zorg en welzijn is ontstaan omdat de branche van samenwerkende zzp’ers, opdrachtgevers en bemiddelende partijen behoefte hadden aan een onafhankelijk keurmerk dat de kwaliteit van zzp’ers inzichtelijk maakt. De positie van zzp’ers in de zorg is uitdagend, niet alleen als het gaat om ondernemerschap en op fiscaal vlak maar ook op het gebied van kwaliteit.
 
Gedegen zorgondernemer
Lex Tabak, specialist zzp’ers in de zorg: "Met het HKZ keurmerk weet een opdrachtgever direct dat hij met een gedegen ondernemer te maken heeft. We willen de branche van zelfstandigen in de zorg hiermee beter organiseren en ook de terechte zorgen die leven bij de regering het hoofd bieden. 
De wet- en regelgeving voor zelfstandige verpleegkundigen en verzorgenden is de afgelopen twee jaar flink toegenomen. ZZP’ers die in de zorg werkzaam zijn, kunnen zich vanaf nu voorbereiden op het certificeringstraject om het keurmerk te verkrijgen. Dat geeft duidelijkheid – want ga er maar aan staan; uitzoeken waar u allemaal aan moet voldoen – en biedt zekerheid richting opdrachtgevers. Tot op heden hebben zzp’ers geen mogelijkheid gehad om aan te tonen dat zij voldeden aan alle eisen die de wet aan hen stelt. Met dit keurmerk is die mogelijkheid er wel. En als u de certificering behaalt, hebt u in één keer alles geregeld en kunt u laten zien dat u uw zaken goed op orde hebt."
 
Voorbereiden op certificering
Zzp’ers kunnen zich nu al voorbereiden op certificering. Vanaf januari 2019 kunnen zij dan het certificeringstraject doorlopen in een online omgeving voor het uploaden van documentatie en invullen van bedrijfsinformatie, gevolgd door een interview met een Certificerende Instelling. Bij het goed doorlopen van deze twee stappen, volgt een certificering voor een periode van drie jaar.
Tabak: "We zijn echt heel blij met deze belangrijke ontwikkeling. Het aantal zzp’ers in de zorg groeit explosief en dit zal de komende tijd alleen maar blijven toenemen. Het is vooral daarom heel goed dat het keurmerk er nu is om ook de kwaliteit van de Nederlandse zorg te blijven waarborgen. Want daar is iedereen bij gebaat, zowel de afnemer als de aanbieder van zorg. Geïnteresseerde zorgaanbieders en zzp’ers met interesse kunnen nu al bij ons terecht voor meer informatie."
 

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Geef een impuls aan jouw professionele en persoonlijke groei als strategisch communicatieadviseur
Met de SRM Senior Communicatieadviseur C opleiding leer jij hedendaagse communicatietechnieken vanuit een breder organisatieperspectief te benaderen.
Kan ik die aanbouw wel betalen?
Een doorlopend krediet is een oplossing wanneer je onzeker bent over de totale kosten en geen rente wilt betalen over geld dat je nooit gebruikt.
Checklist: de beste start voor jouw eigen webshop
Steeds meer Nederlanders verkopen hun zelfgemaakte producten online.
Jouw bedrijf in een nieuw jasje steken: aan de slag met je kantoor!
Altijd dezelfde inrichting en indeling is niet motiverend. Niet voor de klanten die met regelmaat langskomen, maar ook niet voor het personeel dat elke dag hetzelfde uitzicht heeft.
BOEKENNIEUWS
We kiezen het spel niet. We bepalen de regels niet. Maar we kiezen wel hoe we spelen.
Simon Sinek bereikte miljoenen lezers met zijn bestseller ‘Begin met het Waarom’, nu is er de langverwachte opvolger 'Het oneindige spel'. In ‘Het oneindige spel’ laat Sinek zien dat ondernemen en werken wel een duidelijk begin hebben, maar geen echt einde: ze vormen een oneindig spel. Anders dan bij voetbal of schaken, met hun heldere spelregels en duidelijke einde, kun je nooit van een eindoverwinning spreken; telkens vind je nieuwe uitdagingen op je pad.
Lees verderMeer boeken