Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
28 juni 2018
 

Hoe kan ik als ondernemer investeren in innovatie?

 
 

Ondernemers die willen innoveren kunnen tegen diverse drempels oplopen. Beer Zandt, Head of Business Development bij Spotcap, ziet steeds vaker dat ondernemers willen investeren in innovatie van hun bedrijf of product, maar niet altijd eenvoudig toegang hebben tot financiering of over voldoende flexibiliteit beschikken.

Hij licht daarom toe welke mogelijkheden er beschikbaar zijn voor ondernemers die financiering willen aantrekken voor innovatie binnen hun bedrijf.
 
Duurzame innovaties
Zandt: "We zien natuurlijk al wat langer dat verschillende systemen worden ingezet om simpele dagelijkse werkzaamheden te ondersteunen of over te nemen. Maar ook gaan ondernemers meer gebruik maken van slimme technologieën die hun helpen in de bedrijfsvoering. Zo kan er bijvoorbeeld (online) data verzameld worden om de vraag van de afnemer of klant te voorspellen. Een geïntegreerd computersysteem kan bijvoorbeeld aantonen of de klant een bepaald aankooppatroon laat zien, waar u met uw onderneming vervolgens op in kan spelen."
Een dergelijke omnichannel-benadering - waarbij een allround inzet van diverse kanalen de klantbeleving versterkt - levert uiteindelijk een sterkere positie op. "Dit maakt het tevens een duurzame investering op de langere termijn. En is de innovatie bijvoorbeeld ook kostenbesparend, dan draagt dit op den duur bij aan lagere lasten," aldus Zandt. "Dit is dan ook een belangrijke reden voor ondernemers om in innovatie te investeren."
 
Financiering van de investering
Toch vragen deze innovatieve implementaties met name ook om een financiële investering. Om ontwikkelingen binnen het MKB te stimuleren, zijn er daarom vanuit de overheid diverse gelden beschikbaar gesteld voor innovatie. Denk bijvoorbeeld aan de MKB-innovatiestimulering Regio en Topsectoren (MIT). Ondernemingen die in aanmerking komen voor deze regeling, kunnen via dit initiatief een subsidie krijgen voor innovatie in hun onderneming.
"Maar er zijn meer mogelijkheden voor ondernemers die willen innoveren of verduurzamen," vertelt Zandt. "Dergelijke projecten vragen vaak om een financiering die op korte termijn beschikbaar is. Een alternatieve financier kan hier uitkomst bieden. Deze biedt relatief lagere financieringsbedragen en een snel beoordelingsproces, waardoor een ondernemer vlot en eenvoudig toegang heeft tot de lening."
 
Passende voorwaarden
Hierbij is het belangrijk om voor een financier te kiezen bij wie de voorwaarden van de lening het meest aansluit op de financieringsbehoefte. "Door het renderende karakter van de financiële investering is het aan te raden om te informeren of de lening boetevrij vervroegd afgelost kan worden. Ook kan het tijd én kosten besparen als de kredietverstrekker de aanvraag beoordeelt op basis van actuele gegevens en geen uitgebreid businessplan behoeft. Dit maakt dat de ondernemer flexibel in kan spelen op ontwikkelingen en kansen en zo de concurrentie voorblijft," vertelt Zandt.
 
Mix van financieringsoplossingen
Bovendien kan er een oplossing gevonden worden in het combineren van verschillende financieringsoplossingen. Met name als een ondernemer al zijn zekerheden heeft afgegeven aan de bank. Zo kan een investering in innovatie gedeeltelijk gefinancierd worden vanuit een bancaire lening en gedeeltelijk vanuit alternatieve financiering, zoals online financiering. Beer Zandt: "Een combinatie van verschillende financieringsvormen wordt stapelfinanciering genoemd. Bijvoorbeeld met de hulp van een financieel adviseur kan er een maatwerkoplossing gevonden worden. Op deze manier kunt u als ondernemer investeren in een duurzame innovatie die zich terugbetaalt."
 

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Een bedrijfspand verhuren: hier dient u allemaal rekening mee te houden
Naast het feit dat het verhuren van een bedrijfspand lucratief kan zijn, zit je ook aan een aantal regeltjes vast waar aan gehouden dient te worden.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Creditcard kosten
Een creditcard is voor heel veel mensen onmisbaar. Het brengt een zeker comfort met zich mee waar veel mensen die reizen of online aankopen doen aan gewend zijn geraakt
BOEKENNIEUWS
Je product? Je klanten? Jij, als briljante ondernemer? Hou toch op: het zijn je medewerkers die het groeisucces van je bedrijf maken of breken. En daarom is ‘personeel’ geen agenda-moetje dat je er even bij doet. Nee, je moet je mensen koesteren. Zorgen dat ze zich met plezier inzetten voor de missie van je onderneming en alles krijgen om optimaal te kunnen samenwerken.
Lees verderMeer boeken