Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
25 juni 2018
 

Tips bij het kiezen van een boekhoudpakket

 
 

Het kiezen van een geschikt boekhoudpakket is er de afgelopen jaren niet eenvoudiger op geworden. Er zijn steeds meer mogelijkheden bij gekomen, waardoor ondernemers niet meer goed weten wat ze moeten kiezen.

Er zijn zóveel pakketten dat u misschien niet meer goed kunt inschatten welk boekhoudprogramma handig is voor uw bedrijf. Het maken van een goede keuze is erg belangrijk voor het gemak waarmee u de administratie kunt doen. Loek Thijssen van e-Boekhouden.nl is expert op het gebied van boekhoudpakketten en geeft in dit artikel een aantal tips voor het kiezen van het juiste boekhoudpakket.
 
Let op de functionaliteit
 Uit onderzoek blijkt dat de prijzen voor boekhoudprogramma’s lang niet altijd samenhangen met betere functionaliteit. Thijssen: "Veel mensen denken dat goedkoop duurkoop is. Dat is ook wel vaak zo, maar niet in de wereld van het boekhouden. De duurdere programma’s zien er qua uiterlijk veel beter uit, maar verschillen soms nauwelijks in functionaliteit van de goedkopere versies. Let dus vooral op functionaliteit, niet op prijs of uiterlijk."
 
Werk online
Sommige boekhouders zijn nog erg huiverig voor het online boekhouden. Toch heeft dit absoluut de toekomst. Kies voor een programma waarbij veel nadruk ligt op veiligheid. Thijssen: "Wanneer u online werkt, kunt u altijd bij uw boekhouding. En ook als er problemen zijn door vocht of brand, gaat uw boekhouding niet verloren. In veel opzichten is online werken eigenlijk veiliger dan op papier werken."
 
Kies een pakket van de juiste grootte en branche
Er zijn enorme boekhoudpakketten, maar ook kleine pakketten. Welk pakket u moet hebben is afhankelijk van uw bedrijf. Een ZZP’er stelt heel andere eisen aan een boekhoudpakket dan een grote bv. Het is dus goed om een boekhoudpakket te kiezen dat past bij de grootte van het bedrijf. Ook de branche heeft invloed, want een hoteleigenaar wil andere dingen dan een ingenieursbedrijf.
 
Werk samen met uw accountant
Hebt u een accountant in dienst? Dan heeft Thijssen een extra advies. "Als uw accountant werkt met bepaalde software, is het aan u om te controleren of uw boekhoudprogramma daarmee kan samenwerken. Als u hetzelfde programma gaat gebruiken is dat vaak het meest praktisch. U kunt dan namelijk veel gemakkelijker samenwerken met uw accountant. Daardoor bespaart u hem tijd in het overtikken van gegevens, waardoor u weer minder hoeft te betalen voor zijn diensten."
 
Kies een programma dat goed te begrijpen is
Sommige boekhoudprogramma’s zijn ontzettend complex. Het is dan erg lastig om te achterhalen wat u eigenlijk moet doen. Daarom geeft Thijssen mensen altijd het advies om een relatief eenvoudig programma te kiezen. "U kunt ook kiezen voor een programma dat hele goede handleidingen biedt. Het gaat erom dat die documentatie voor iedereen te begrijpen is. Is het programma te complex, dan kan boekhouden erg ingewikkeld worden." Hij huldigt de stelling dat boekhouden niet leuk hoeft te zijn, maar wel gemakkelijk. "Er zijn weinig mensen die boekhouden als hobby hebben. Maar wanneer u de zaken goed begrijpt en gemakkelijk kunt invoeren, is dat vele malen beter dan wanneer u eerst veel tijd bezig bent met uitzoeken hoe het nu eigenlijk moet."
 
Het kiezen van een boekhoudprogramma zal waarschijnlijk wel lastig blijven. Toch hoeft het niet echt een probleem te zijn. Zeker niet wanneer deze tips worden gevolgd bij het zoeken van een geschikt programma. "Wanneer u kiest voor een betaalbaar programma dat voldoende functionaliteiten hebt, zit u over het algemeen wel goed."
 

 
Doorsturen »  4 reacties »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
peter zzp-boekhouder  |   | 
25-06-2018
 | 
09:25 uur
Ik het het artikel van e-boekhouden met belangstelling gelezen. Want ook de zzp' er die bij mij langskomt, heeft de vraag. Zelf boekhouden en dan stand alone of online boekhouden of de boekhouding geheel uitbesteden aan de boekhouder.

De vraag die ik altijd stel, wat is je core-business en je uurtarief. Verdien je genoeg om rond te komen en wil je je werkzaamheden als zzp' er ook nog meer uitbreiden dan is in het geheel uitbesteden aan een boekhouder helemaal zo gek nog niet.

De zzp' er heeft zelf tijd om meer omzet te maken en laat een professioneel de boekhouding verzorgen.

Zelf online of stand alone boekhouden kan ook, maar kies dan voor een degelijk pakket.

Mijn ervaring is dat als een zzp' er zelf boekhoudt er in de controle correctie ook nog werk zit waardoor de factuur op jaarbasis wellicht iets lager is dan dat de zzp' er de boekhouding in het geheel uitbesteedt, maar dat de tijd en energie die daar door hem/haar is ingestoken niet opweegt tegen dat voordeel.
Bart Meijer  |   | 
5-11-2019
 | 
17:18 uur
Ken e-boekhouden. Ben er blij mee.
Yolanda Bultena  |   | 
14-11-2019
 | 
21:23 uur
Hoi, Ik ben boekhouder/financieel controller en ik raad mijn (kleine) klantjes ook E-boekhouden aan. Met E-boekhouden kunnen ze precies zien wat ik voor ze doe/gedaan heb en ik leer ze hoe ze documenten kunnen uploaden en zelf gegevens kunnen bekijken, zoals openstaande posten bijv. Het is een prima pakket en voor een kleine ondernemer heel goed betaalbaar!
Ludo  |   | 
21-11-2019
 | 
17:53 uur
Yeah, e-Boekhouden is top. Het kost maandelijks een klein bedrag, maar weegt niet op tegen de kosten van een boekhouder. Het grote pre vind ik de gebruikersvriendelijkheid.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
Zou het niet fascinerend zijn als je kon tijdreizen om een kijkje te nemen in de toekomst? Jammer genoeg is dat alleen in sciencefiction mogelijk. En de toekomst laat zich helaas niet voorspellen, hoewel we hebben afgesproken dat weermannen mogen doen alsof.
Lees verderMeer boeken