Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
26 juni 2018
 

Helft Nederlanders overweegt aanschaf elektrische auto

 
 

Iedereen heeft zo zijn of haar voorkeur; van politiek tot kledingstijl en van potentiële partner tot wasmiddel. Maar is dit ook het geval op het gebied van automerken? AutoScout24 deed onderzoek naar de autovoorkeuren van Nederlanders.

Hieruit blijkt dat wanneer Nederlanders op zoek gaan naar een andere auto, 45 procent de aanschaf van een elektrische auto overweegt. Millennials (50 procent) staan hier zelfs nog iets welwillender tegenover dan vijfenvijftigplussers (41 procent).

Noorden minder bezig met milieu dan stedelingen
Aan de ene kant overweegt bijna de helft (45 procent) van de Nederlanders de aanschaf van een elektrische auto. Aan de andere kant geeft zeventien procent aan dat zij zouden nadenken over de aanschaf van een dieselauto, ondanks dat er steeds meer te doen is rondom dieselauto’s, zoals de dieselgate en gemeenten die deze auto’s steeds meer weren in steden. Autobezitters in Groningen, Friesland en Drenthe trekken zich minder aan van deze perikelen, want ruim een kwart (28 procent) geeft aan de aanschaf van een dieselauto te overwegen en 40 procent een elektrische auto. Daartegenover zou slechts zeventien procent van de stedelingen uit Amsterdam, Rotterdam en Den Haag een diesel overwegen en overweegt meer dan de helft (52 procent) een elektrische auto.

Toyota- en Volkswagen-rijders meest merkvast
Het blijkt dat bijna de helft van de Nederlanders (46 procent) een vaste voorkeur heeft voor een bepaald automerk en dat vrouwen (43 procent) minder merkvast zijn dan mannen (49 procent). Toch geeft 64 procent van de autobezitters aan dat zij in het verleden twee of meer keer van automerk veranderd zijn. Opvallend is dat mannen (67 procent) vaker van automerk hebben gewisseld dan vrouwen (60 procent). Opel-rijders wisselen het snelst van auto (negen procent binnen een jaar) en Toyota- en Volkswagen-rijders hebben een auto gemiddeld het langst in hun bezit (beiden tien procent langer dan tien jaar).

Zuinige Nederlanders
Uit het onderzoek blijkt dat Nederlanders over het algemeen vrij zuinig zijn op hun auto, want achttien procent zegt de auto langer dan tien jaar in hun bezit te hebben. Hierbij springen vrouwen nog voorzichtiger om met hun auto dan mannen; respectievelijk 24 en dertien procent geeft aan tien jaar of langer met hun auto rond te rijden. Een vijfde van de Nederlanders (negentien procent) heeft een auto gemiddeld vijf jaar in bezit en gaat vervolgens weer op zoek naar een andere auto.

Driekwart kiest voor occasion
Het aantal zoekopdrachten op AutoScout24.nl blijft stijgen; zo blijkt uit de meest recente cijfers dat de populariteit de afgelopen maand met ruim tien procent is gestegen. Dit is ook terug te zien in de resultaten van het onderzoek, want driekwart van de Nederlanders (74 procent) zegt voor een tweedehandsauto te kiezen als zij een andere auto aanschaffen. Vrouwen (78 procent) zijn minder gesteld op een nieuw model dan mannen (70 procent) en kiezen eerder voor een occasion. Ook het merendeel van de millennials (84 procent) geeft de voorkeur aan een gebruikt model, terwijl vijfenvijftigplussers hier iets minder voor openstaan (65 procent).
 

 
Doorsturen »  1 reactie »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
peter zzp-boekhouder  |   | 
26-06-2018
 | 
09:47 uur
Voor de zzp er en mkb er zijn er nog de nodige voordelen bij aanschaf van een elektrische auto. De voordelen zitten op het valk van BPM, MIA en MRB.
BPM
Geheel elektrische autos stoten geen CO2 uit en zijn vrijgesteld van BPM.

Belastingvoordeel
De MIA (Milieu Investeringsaftrek) levert een fiscaal voordeel op voor investeringen in milieuvriendelijke producten of bedrijfsmiddelen. Zo kunnen bedrijven voordelig investeren in elektrische en hybride voertuigen. Ook voor een oplaadpunt kunt u MIA krijgen.

Motorrijtuigenbelasting
Heeft u een elektrische personenauto (met 0 gram CO2-uitstoot per kilometer) dan is die vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting. Autos met een CO2-uitstoot van 1 tot en met 50 gram per kilometer betalen een de helft van de normale MRB. Het gaat hier om (semi-)elektrische autos met bijvoorbeeld een range extender of plug-in hybride-uitvoering.
Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Maak de kantine in je bedrijfspand compleet met deze tips
Bij een kantine is het belangrijk dat de juiste comfort aanwezig is. Men moet goed aan tafel kunnen zitten om te genieten van een heerlijke lunch.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
BOEKENNIEUWS
Gegarandeerd meer klanten, dat is een stevige uitspraak! Na het lezen van dit boek weet je dat het kan. Ontdek hoe je jezelf op de kaart zet en met no budgetmarketing razendsnel groeit.
Lees verderMeer boeken