Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
19 juni 2018
 

Veel vooroordelen over Europees pensioenfonds bij Nederlandse werkgevers

 
 

Het beeld dat grote werkgevers en pensioenfondsbestuurders in Nederland hebben van een Europees pensioenfonds is veelal gestoeld op onjuiste vooroordelen. Daardoor nemen zij een Europees pensioenfonds vaak niet mee in de zoektocht naar een toekomstbestendige pensioenregeling.

Dat is zonde, want in sommige gevallen biedt een Europees fonds voor werkgevers en deelnemers veel voordelen. Zeker nu er een nieuwe Europese richtlijn wordt ingevoerd voor pensioenfondsen (IORP II).
Dat concludeert  Aon op basis van een onderzoek naar zijn Europese pensioenfonds UnitedPensions onder 69 grote werkgevers en dertien pensioenfondsen.

Onterechte aannames
Bijna de helft van de grote werkgevers geeft desgevraagd aan het Europese pensioenfonds van Aon, UnitedPensions, niet te overwegen. Veelgenoemde redenen daarvoor zijn de overtuiging dat Nederland al het beste pensioenstelsel heeft, een gebrek aan controle of de overtuiging dat het niet goedkoper kan in België.
"In werkelijkheid is dat een stuk genuanceerder," zegt Heleen Vaandrager, Chief Commercial Officer bij Aon’s afdeling Retirement & Investment. Zij ziet in de praktijk dat veel werkgevers en pensioenfondsen een Europees pensioen niet eens in de overwegingen meenemen omdat ze denken dat een pensioen in België niet betrouwbaar is en dat je op die manier de Nederlandse regels ontloopt. "Er gelden echter strenge regels op het gebied van governance en de uitkering van een Europees pensioen kan gewoon volgens de Nederlandse wetgeving verlopen. Een Europees pensioenfonds is niet altijd de best passende oplossing, maar het is zonde als er niet eens naar wordt gekeken op basis van onterechte aannames."

Onbekend maakt onbemind
Opvallend is dat het vertrouwen in een Europees pensioenfonds stijgt naarmate de bekendheid ermee groter is. Van de grote werkgevers die het Europese fonds van Aon kennen, geeft een veel kleiner deel aan er geen vertrouwen in te hebben. De helft van de ondervraagde grote werkgevers wijkt liever niet af van de pensioenoplossing die zij kennen, ook als er strikte regels voor gelden. Voordelen voor werknemers en meedenken aan een toekomstbestendige pensioenoplossing zijn veelgenoemde redenen om het fonds wel te overwegen.

Nieuwe Europese richtlijn IORP II
De mogelijkheden van Europese pensioenen nemen toe met de nieuwe Europese pensioenrichtlijn IORP II. Die moet Nederland begin 2019 hebben geïmplementeerd. De richtlijn zorgt voor hogere standaarden voor het beheren van Europese pensioenen, met name op het gebied van bestuur en transparantie. Een pensioenfonds moet bijvoorbeeld zorgen voor goede bestuurders die prudent omgaan met het pensioengeld. Er zijn eisen aan risicobeheer, personeel en externe aanbieders en op communicatiegebied.

 

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Hulp bieden aan anderen: met deze opleidingen kan het
Sommige mensen zijn geboren hulpverleners. Dan is een carriere in de hulpverlening wellicht voor je weggelegd.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
BOEKENNIEUWS
Iedereen die wel eens gezeild heeft, weet het: de windrichting kun je niet veranderen, dus als je vooruit wilt komen moet je de stand van je zeilen aanpassen. Maar wat als de wind is gaan liggen? Als de vraag naar jouw producten of diensten afneemt als gevolg van een recessie, een economische crisis of een andere ramp? Dan kun je als bedrijf maar beter roeien met de riemen die je hebt: je klanten.
Lees verderMeer boeken