Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
13 juni 2018
 

Werkgelegenheidsverwachting daalt ondanks hoogconjunctuur

 
 

De werkgelegenheidsverwachting onder Nederlandse werkgevers is in het derde kwartaal van 2018 met vier procentpunten gezakt ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Dit blijkt uit de ManpowerGroup Employment Outlook Survey (MEOS Q3), uitgevoerd onder 59.000 werkgevers waarvan 750 uit Nederland.

Ondanks deze daling blijft het werkgelegenheidscijfer dit kwartaal positief (+zes procent) en illustreert dit het positieve voornemen van werkgevers om medewerkers aan te nemen. Ondanks dat acht van de negen economische sectoren nog een positief werkgelegenheidscijfer noteren, neemt in zes sectoren het optimisme onder werkgevers af. Dit lijkt een gevolg te zijn van de groeiende problemen die zij ondervinden bij de zoektocht naar de juiste kandidaten in een steeds krappere arbeidsmarkt.
 
Geen indicatie van mindere tijden
"Deze daling van de werkgelegenheidsverwachting onder werkgevers is geen indicatie van economisch mindere tijden," aldus José Brenninkmeijer, Algemeen Directeur van ManpowerGroup Nederland. "Integendeel, de vraag naar medewerkers is door de stevige economische groei van de afgelopen kwartalen alleen maar toegenomen. Voor werkgevers is de zoektocht naar medewerkers met de juiste kennis en expertise daarom steeds moeilijker geworden. Het niet kunnen vinden van de juiste kandidaat, kan zelfs schadelijk zijn voor toekomstige groei van de onderneming. Een voorbeeld hiervan zijn bedrijven die willen (door)groeien maar hiervoor niet de geschikte medewerkers kunnen vinden en aannemen."   
 
Bouwsector blijft optimistisch
Voor het tweede kwartaal op rij en ondanks een afname van vijf procent ten opzichte van het vorige kwartaal, zijn werkgevers in de bouw het meest positief van alle Nederlandse werkgevers (+elf procent). Brenninkmeijer: "Van oudsher is de bouw een van de beste graadmeters voor de gehele Nederlandse economie. Het is daarom geen verassing dat we de meest positieve werkgevers hier terugvinden. De afname van het optimisme in de bouw heeft naar alle waarschijnlijkheid te maken met een explosieve groei van de vraag naar nieuwe woningen, wat leidt tot een tekort aan geschoolde medewerkers". In de transportsector en communicatie is de groei van het optimisme onder werkgevers het hoogst, de werkgelegenheidsverwachting stijgt in deze sectoren van +vier procent naar +tien procent. "Deze sectoren profiteren van de groeiende wereldeconomie en de rol die Nederland daarin speelt als doorvoerland."
 
Positief Europa 
Alle Europese landen, met uitzondering van Italië (-twee procent), blijven positieve werkgelegenheidscijfers rapporteren. De verwachting groeit in België met twee procent naar +vier procent, Frankrijk noteert +vijf procent, Duitsland +acht procent, Spanje +drie procent en het Verenigd Koninkrijk +vier procent. Werkgevers in de Verenigde Staten blijven onverminderd positief met een score van +achttien procent. 
 

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Wat is een AOV en voor wie is het?
Onder een AOV verstaat men een arbeidsongeschiktheidsverzekering
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
BOEKENNIEUWS
Zou het niet fascinerend zijn als je kon tijdreizen om een kijkje te nemen in de toekomst? Jammer genoeg is dat alleen in sciencefiction mogelijk. En de toekomst laat zich helaas niet voorspellen, hoewel we hebben afgesproken dat weermannen mogen doen alsof.
Lees verderMeer boeken