Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
13 juni 2018
 

Toenemende bedrijfsrisico’s door veranderende beschikbaarheid natuurlijke grondstoffen

 
 

Natuurlijke hulpbronnen zoals schone lucht en zuiver water zijn van essentieel belang voor bedrijven. Tegelijkertijd bestaat vandaag de dag het risico dat deze massaal verdwijnen. Gebrekkig risicomanagement rondom natuurlijke rijkdommen, het zogeheten ‘natural capital’, heeft gevolgen die verder reiken dan de impact op het  milieu.

Het nieuwe rapport van Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS) - Measuring And Managing Environmental Exposure: A Business Sector Analysis of Natural Capital Risk - waarschuwt voor risico’s op bedrijfsschade, aansprakelijkheid en aantasting van winsten en bedrijfsmodellen daar waar schaarste, wet - en regelgeving en de maatschappelijke druk toenemen. 
 "Duurzaam gebruik van natuurlijke hulpbronnen is nodig voor het toekomstig succes van veel bedrijven. Terwijl het bewustzijn van bedrijven over hun ecologische voetafdruk groeit moet men nog steeds beter inzicht krijgen in de specifieke bedreigingen die hun industrie kunnen beïnvloeden," zegt Chris Bonnet, Manager Environmental, Social and Governance (ESG) Business Services bij AGCS.
 
Natuurlijk kapitaal risicoanalyse per sector
In het nieuwe rapport analyseert AGCS data van het onderzoeksbureau MSCI ESG Research. De olie & gas-, mijnbouw-, voedings- en transportsector scoren het hoogst in termen van exposure. Dit is gebaseerd op vijf categorieën: biodiversiteit, broeikasgassen, niet-broeikasgas emissies, water en afval. Deze worden geclassificeerd als "gevarenzone".
Zeven sectoren, bouw, nutsbedrijven, textiel, chemie, productie, farma- en automotive behoren tot de "middenzone". Telecom is de enige sector die in de "veilige zone" zit en dus nauwelijks tot geen risico loopt op dit gebied.
 
De drie fases van ‘natural capital’ risico
‘Natural Capital’ risico's verschijnen zelden zonder eerdere signalen. Het rapport onthult dat ze in drie fasen evolueren voordat ze de bedrijfsresultaten beïnvloeden.
 

 • Het bewustzijn van risico natuurlijk kapitaal groeit.
 • Risico oefent invloed uit op individuele bedrijven in hun supply chain of op de eigen activiteiten door verandering in regelgeving en/of maatschappelijke druk.
 • Risico is onvermijdbaar en leidt tot schade zoals aansprakelijkheidskosten, hogere productiekosten en/of bedrijfsonderbrekingen. Dit heeft uiteindelijk zijn weerslag op de financiële resultaten van de organisatie en of industrie.
 •  
  Risicobeheersing ‘natural capital’
  Een aanzienlijk aantal bedrijven is reeds begonnen met de risicobeheersing van de ‘natural capital’. Het in balans brengen van risicomanagement dat tegenwoordig mede is gericht op de beheersing van nieuwe risico's is echter een uitdaging. Toekomstige en niet-financiële risico's kunnen eenvoudig over het hoofd worden gezien indien ondernemingen zich blijven richten op korte termijndoelen.
   

   

   
  Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

   

  Gerelateerde nieuwsitems

   
   
  Reacties
   
  Er zijn nog geen reacties.

  Reageren

  Naam:
  Emailadres:
  URL: (niet verplicht) http:// 
   
  Reactie/Opmerking:
  Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
   
  Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
  code te wijzigen.
  Meer dan 100 checklists
  Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
  Checklist: de beste start voor jouw eigen webshop
  Steeds meer Nederlanders verkopen hun zelfgemaakte producten online.
  Jouw bedrijf in een nieuw jasje steken: aan de slag met je kantoor!
  Altijd dezelfde inrichting en indeling is niet motiverend. Niet voor de klanten die met regelmaat langskomen, maar ook niet voor het personeel dat elke dag hetzelfde uitzicht heeft.
  Geef een impuls aan jouw professionele en persoonlijke groei als strategisch communicatieadviseur
  Met de SRM Senior Communicatieadviseur C opleiding leer jij hedendaagse communicatietechnieken vanuit een breder organisatieperspectief te benaderen.
  Managersonline.nl
  Het internetmagazine voor directeuren en managers
  Kan ik die aanbouw wel betalen?
  Een doorlopend krediet is een oplossing wanneer je onzeker bent over de totale kosten en geen rente wilt betalen over geld dat je nooit gebruikt.
  BOEKENNIEUWS
  We kiezen het spel niet. We bepalen de regels niet. Maar we kiezen wel hoe we spelen.
  Simon Sinek bereikte miljoenen lezers met zijn bestseller ‘Begin met het Waarom’, nu is er de langverwachte opvolger 'Het oneindige spel'. In ‘Het oneindige spel’ laat Sinek zien dat ondernemen en werken wel een duidelijk begin hebben, maar geen echt einde: ze vormen een oneindig spel. Anders dan bij voetbal of schaken, met hun heldere spelregels en duidelijke einde, kun je nooit van een eindoverwinning spreken; telkens vind je nieuwe uitdagingen op je pad.
  Lees verderMeer boeken