Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Regionale ontwikkelingsmaatschappijen groeimotor van economie

23 mei 2018 - Duizenden nieuwe arbeidsplaatsen en meer dan  750 miljoen euro aan investeringen in de regionale economie. Dat zijn de gezamenlijke resultaten uit 2017 van vijf regionale ontwikkelingsmaatschappijen (ROM’s).

Zij presenteerden deze cijfers woensdag 16 mei aan Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat. Afgelopen jaar hebben de BOM, LIOF, OostNL, NOM en InnovationQuarter weer een belangrijke bijdrage geleverd aan de versterking van de innovatie- en concurrentiekracht in hun regio en in Nederland.
 
Venture Capital-investeringen
De ROM’s waren in 2017 betrokken bij bijna de helft (48 procent) van de Venture Capital-investeringen in Nederland en bij 40 procent van de groeikapitaalfinancieringen. Ook wisten de ROM’s maar liefst 130 buitenlandse bedrijven naar Nederland aan te trekken met als gevolg meer dan 4.000 nieuwe en behouden arbeidsplaatsen. Zij realiseerden gezamenlijk meer dan 350 innovatieprojecten met meer dan 1.000 ondernemers. Daarmee waren de ROM’s ook in 2017 met recht dé groeimotor van de regionale economie.
 
ROM’s goed voor helft Venture Capital-investeringen
De regionale ontwikkelingsmaatschappijen spelen een vooraanstaande rol bij het investeren in snelgroeiende innovatieve bedrijven. Afgelopen jaar investeerden de ROM’s vanuit hun eigen fondsen in 96 startups, scale-ups en innovatieve mkb-bedrijven voor een bedrag van  46,9 miljoen euro Vanuit hun overige fondsen in beheer verstrekten ze daarnaast financiering aan ruim 70 bedrijven. Het gaat hier in de meeste gevallen om vroege fase financiering voor nog jonge bedrijven.
Over de periode 2012-2016 kreeg maar liefst 56 procent van de bedrijven die Venture Capital (risicokapitaal) wisten op te halen hun investering mede van een ROM. In 2017 ging dit om nagenoeg de helft (48 procent) van de bedrijven. Daar waar er bij Venture Capital-investeringen sprake is van een lichte daling ten opzichte van het meerjarig gemiddelde is er bij investeringen in groeikapitaal juist sprake van een sterke stijging. Over de periode 2012-2016 was het belang van de ROM’s 27 procent, terwijl in 2017 40 procent van de bedrijven hun groeikapitaal ophaalden mede via een ROM. De ROM’s hebben in totaal meer dan  een miljard aan investeringsfondsen in beheer, en vormen daarmee met afstand de meest actieve investeerders van Nederland.
 
Meer buitenlandse bedrijven leidt tot banengroei en nieuwe investeringen
Afgelopen jaar wisten de ROM’s maar liefst 130 buitenlandse bedrijven naar Nederland aan te trekken of hier te laten uitbreiden. In enkele gevallen gaat het ook om het behoud van buitenlandse bedrijven die het voornemen hadden hun Nederlandse vestiging te sluiten of te verplaatsen. De ROM’s werken hiertoe intensief samen met de NFIA (Netherlands Foreign Investment Agency) in het 'Invest in Holland'-netwerk. De aangetrokken buitenlandse bedrijven verwachten de komende drie jaar maar liefst 589 miljoen euro in Nederland te investeren en 4.258 arbeidsplaatsen te creëren.
 
Aanjager van innovatie en ontwikkeling voor het mkb
Het innovatief mkb helpen bij hun innovaties is één van de kernactiviteiten van de ROM’s. Afgelopen jaar hebben de ROM’s gezamenlijk met meer dan 1.000 innovatieve mkb-bedrijven gewerkt aan 354 innovatieprojecten met een financiële omvang van  136 miljoen euro.
Naast individuele ondersteuning gaat het hierbij vooral om het vormen van consortia van bedrijven om gezamenlijk te werken aan innovatieve oplossingen op het gebied van onder meer gezondheid, duurzaamheid en veiligheid. Ook werken de ROM’s aan het realiseren van open innovatie faciliteiten, zoals Smart Industry Fieldlabs. Op deze wijze versterken de ROM’s dynamische ecosystemen in hun regio’s en vergroten hun economische en maatschappelijke impact.
 

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.