Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
14 mei 2018
 

Gunstige faillissementsontwikkeling bedreigd door Brexit en Trump

 
 

Het aantal faillissementen in Nederland daalt in 2018 met acht procent. Hiermee is het niveau van faillissementen nog maar 53 procent van het niveau van voor de crisis. Hoewel het Nederland economisch voor de wind gaat, is dit geen reden om achterover te leunen.

De dreigende Amerikaanse handelsoorlog en de brexit-onderhandelingen brengen risico’s met zich mee. Dit en meer signaleert Atradius in haar meest recente Economic Outlook.
 
Faillissementstrends
Na een daling van het aantal faillissementen met dubbele cijfers in de afgelopen jaren, verwacht Atradius in 2018 een bescheidener daling van acht procent. "De trend in faillissementen ontwikkelde zich de afgelopen maanden gunstiger dan we tijdens onze vorige raming hadden verwacht," stelt John Lorié, hoofdeconoom van Atradius: "Hierdoor gaan we nu uit van acht procent daling in 2018 in plaats van vier procent." Het niveau van faillissementen komt in 2018 uit op 53 procent van dat in 2007, voor het uitbreken van de crisis. Dankzij de stabiele economische groei in Nederland zijn ook de vooruitzichten voor de komende jaren gunstig. "De Nederlandse economie is echter wel gevoelig voor politieke en economische ontwikkelingen op het wereldvlak en met name bij onze handelspartners," geeft Lorié aan. "Vooral de onzekerheid rondom de uitkomst van de brexit-onderhandelingen en de dreigende Amerikaanse handelsoorlog vormen een reële bedreiging van de vooruitzichten."
 
Gunstige economische vooruitzichten
De wereldwijde conjunctuur bevindt zich in een opgaande fase, gesteund door gunstige financieringscondities, een positief sentiment en het expansieve Amerikaanse begrotingsbeleid. De groei wordt verder ondersteund door een herstel van investeringen die op hun beurt voor een opleving van de wereldhandel zorgen. De Nederlandse economie profiteert van het wereldwijde herstel. Voor 2018 zijn de vooruitzichten wederom positief. De groei blijft dit jaar breed gesteund vanuit de consumptie en investeringen. De groei van de huishoudconsumptie blijft op peil, gedreven door positieve vermogenseffecten, werkgelegenheidsgroei en hogere lonen.
 
Verschillende risico’s bedreigen vooruitzichten
Waar de meeste economieën in Europa zich naar verwachting sterk blijven ontwikkelen, kunnen de ontwikkelingen in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten roet in het eten gooien. Hoewel de EU en het Verenigd Koninkrijk een akkoord hebben bereikt over de overgangsperiode na brexit, blijft het onzeker of de onderhandelingen op tijd worden afgerond. Een chaotische brexit vormt voor Nederland, voor wie het VK een belangrijke handelspartner is, een risico. Daarnaast worden de economische vooruitzichten bedreigd door de handelspolitiek van de Verenigde Staten. Amerika’s president Donald Trump dreigt met importtarieven op staal en aluminium. De staalsector is een cyclische sector die profiteert van het wereldwijde herstel; in Nederland staat de sector er redelijk voor. Hoewel het invoeren van eventuele importtarieven onlangs met een maand is uitgesteld, kunnen deze de sector negatief beïnvloeden. Indirect kunnen ook andere sectoren geraakt worden als escalatie van het handelsconflict en toenemende onzekerheid zorgen voor een afname van de wereldwijde economische groei.
 
 

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Checklist: de beste start voor jouw eigen webshop
Steeds meer Nederlanders verkopen hun zelfgemaakte producten online.
Geef een impuls aan jouw professionele en persoonlijke groei als strategisch communicatieadviseur
Met de SRM Senior Communicatieadviseur C opleiding leer jij hedendaagse communicatietechnieken vanuit een breder organisatieperspectief te benaderen.
BOEKENNIEUWS
We kiezen het spel niet. We bepalen de regels niet. Maar we kiezen wel hoe we spelen.
Simon Sinek bereikte miljoenen lezers met zijn bestseller ‘Begin met het Waarom’, nu is er de langverwachte opvolger 'Het oneindige spel'. In ‘Het oneindige spel’ laat Sinek zien dat ondernemen en werken wel een duidelijk begin hebben, maar geen echt einde: ze vormen een oneindig spel. Anders dan bij voetbal of schaken, met hun heldere spelregels en duidelijke einde, kun je nooit van een eindoverwinning spreken; telkens vind je nieuwe uitdagingen op je pad.
Lees verderMeer boeken