Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Jonge ondernemers werken vaakst door op een feestdag

9 mei 2018 - Ondernemers tussen de achttien en 34 jaar nemen minder vaak vrij op feestdagen dan ondernemers vanaf 35 jaar. Zo werkt de helft van de ondernemers tot 35 jaar gewoon door tijdens Hemelvaart. Overigens neemt het merendeel van de ondernemers tijdens een nationale feestdag vrij.

Zo neemt bijna driekwart van de ondernemers vrij met Tweede Paasdag en Tweede Pinksterdag. Dat blijkt uit onderzoek van verzekeraar Allianz in samenwerking met onderzoeksbureau GfK.
Ondernemers in de gezondheidszorg nemen het vaakst wel vrij op feestdagen. Indien zij ervoor kiezen om wel te werken, is dat omdat zij geen waarde hechten aan de vrije dag of het niet vieren en omdat klanten hierom vragen.

Aantal vrije dagen per jaar
Meer dan de helft (57 procent) van de ondernemers gunt zichzelf evenveel of meer vrije dagen dan het wettelijk verplichte minimum voor werknemers (twintig dagen bij een fulltime dienstverband). Daar staat tegenover dat elf procent van de ondernemers zichzelf minder dan tien dagen vrij gunt. Van de ondernemers die gemiddeld meer dan 40 uur per week werken, is dit zelfs zeventien procent.
Opvallend is het verschil tussen zzp’ers, klein- en groot mkb’ers: 38 procent van de zpp’ers neemt meer dan 25 vakantiedagen, onder klein mkb’ers is dit 28 procent en onder groot mkb’ers slechts vijftien procent. Leeftijd speelt hierin ook zeker een rol. Met name ondernemers ouder dan 65 jaar gunnen zichzelf meer dan 25 vakantiedagen, namelijk iets meer dan de helft, terwijl slechts een derde van de ondernemers jonger dan 65 jaar zoveel vakantiedagen neemt.

Vrije tijd is belangrijk
"We zijn blij om te zien dat meer dan de helft van de ondernemers zich meer dan twintig vrije dagen gunt. Het moet zeker niet onderschat worden hoe belangrijk het is om ook af en toe vrij te zijn van het werk, om er daarna weer vol tegenaan te gaan," vertelt Geert Deschoolmeester, Head of Market Management Allianz Benelux. "We zouden dan ook graag zien dat dit percentage verder stijgt en dat elke ondernemer zichzelf de tijd gunt die deze nodig heeft. U hebt namelijk rust nodig om dat te doen waar u goed in bent."
 

Doorsturen  |  1 reactie  |  Nieuwsbrief

Reacties

peter boekhouder haa...

9-05-2018 18:30  |  

Interessant artikel en mooie suggestie van Geert Deschoolmeester - geen bijnaam. Voor de zzp' er ligt de zaak wat anders dan voor de mkb' er met een eigen zaak. De zzp' er kan vanuit huis werken of op een opdracht. En die opdrachtgevers worden veel flexibeler.

Een vriend van me is mkb' er en heeft een eigen zaak. Hij heeft in tegenstelling tot de zzp' er veel hogere lasten en is nu zelfs zes dagen per week open.

Groot respect voor hem. Hij zou graag meer vakantiedagen willen opnemen, maar als er te weinig omzet binnenkomt en de lasten gaan door is dat lastig.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.