Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
11 mei 2018
 

Werkgevers moeten creatiever zijn in zoektocht naar IT-talent

 
 

Werkgevers moeten nog veel creatiever worden in hun zoektocht naar IT-talent door veel meer te zoeken buiten de gebaande paden. Het tekort aan IT-specialisten is nijpend en er zijn te weinig kandidaten om alle bestaande vacatures op te vullen.

Werkgevers doen er goed aan om voor de invulling van hun IT-vacatures andere mogelijkheden te verkennen zoals het aannemen van kandidaten buiten de regio en zich nog veel meer te focussen op vrouwelijk talent. In regio’s als Zeeland of Groningen zijn namelijk nog volop IT’ers beschikbaar. Dat concludeert Monsterboard deze week naar aanleiding van onderzoek naar diverse IT-beroepen in 2017.
Monsterboard vraagt voor het tweede achtereenvolgende jaar in haar Diversity Week (7 tot 14 mei) aandacht voor diversiteit in de IT-branche. In de meeste regio’s, en bovenal in de randstad, is er een grote krapte op de IT-arbeidsmarkt. In tegenstelling tot provincies als Zeeland en Groningen waar in het derde kwartaal van 2017 respectievelijk gemiddeld 66 en 157 IT’ers per specialisme op zoek waren naar werk. Het gaat hierbij om beroepen als software- en applicatieontwikkelaars, systeemanalisten, systeembeheerders en technici op het gebied van procesbeheer en voor de werking van informatie- en communicatietechnologie.
 
Gemiste kansen
Het is voor werkgevers een absolute gemiste kans om alleen personeel in de eigen regio te zoeken. Bovendien blijkt uit het onderzoek dat de meeste IT’ers het geen probleem vinden om wat verder te reizen voor hun werk. Gemiddeld twintig procent vindt een reistijd van 46 tot 60 minuten prima. Daarnaast is thuiswerken een goed alternatief, bijna 30 procent van de IT-specialisten vindt het belangrijk om thuis te kunnen werken en met alle cloudoplossingen en video toepassingen is dat heel goed mogelijk.
Sander de Bruijn, Marketing Directeur Monsterboard: "Werkgevers moeten echt creatiever worden in de benadering van kandidaten, zoeken buiten de regio is alvast een mooi begin."
 
Meer vrouwen in de IT

In de onderzochte beroepen is gemiddeld slechts 18,1 procent van de specialisten vrouw. Een veel te laag aantal, vindt De Bruijn: "Het zou mooi zijn als meer vrouwen voor een studie of beroep in de IT kiezen, dat kan een goede oplossing zijn voor de krapte op de IT-arbeidsmarkt. Maar daar moeten we wel wat voor doen. We merken dat de IT nog niet een hele aantrekkelijke branche is voor veel vrouwen omdat het technische aspect als minder aantrekkelijk wordt ervaren. Terwijl een IT-functie vaak veel dichterbij is dan vrouwen denken."

Communicatieve vaardigheden
Uit een Facebooktest van Monsterboard, ingevuld door 244 mensen, bleek dat 22,7 procent op basis van hun vaardigheden en karaktereigenschappen geschikt zou zijn om als analist aan de slag te gaan, 17,4 procent als projectmanager en ruim negen procent als tester of systeembeheerder. "Natuurlijk moet u wel affiniteit hebben met techniek, maar voor veel IT functies is het bijvoorbeeld juist ook belangrijk dat u over goede communicatieve vaardigheden beschikt," besluit De Bruijn.
 
 

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
Zou het niet fascinerend zijn als je kon tijdreizen om een kijkje te nemen in de toekomst? Jammer genoeg is dat alleen in sciencefiction mogelijk. En de toekomst laat zich helaas niet voorspellen, hoewel we hebben afgesproken dat weermannen mogen doen alsof.
Lees verderMeer boeken