Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
8 mei 2018
 

Zzp'er maakt graag weloverwogen keuze bij pensioenopbouw

 
 

Vrouwelijke zzp'ers maken zich vaker zorgen of zij straks wel genoeg pensioen hebben opgebouwd dan mannelijke ondernemers. Bij het opbouwen van pensioen zijn zzp'ers graag van alle beschikbare informatie op de hoogte.

Bij pensioenopbouw via beleggen, hechten zzp'ers nog steeds het meeste waarde aan transparantie (85 procent). Ook goede informatie bij het maken van keuzes (79 procent) en flexibiliteit (77 procent) staan nog steeds hoog in het vaandel, net als vorig jaar. Dat blijkt uit onderzoek van ZZP Barometer onder 840 zzp’ers in samenwerking met Knab.

Transparantie en flexibiliteit belangrijk bij pensioenopbouw
De aspecten waar een zzp'er waarde aan hecht bij pensioenopbouw door middel van beleggen, zijn vergelijkbaar met vorig jaar. Transparantie geldt nog steeds als het belangrijkste kenmerk (85 procent). Een goede informatievoorziening bij het maken van keuzes (79 procent) en flexibiliteit bij beleggen (77 procent) zijn van plek gewisseld en staan nu respectievelijk op de tweede en derde plaats. Ook de afbouw van risico's bij het naderen van pensioenleeftijd (66 procent) wordt van belang geacht. De zzp'er vindt, naarmate hij of zij ouder wordt, het blijkbaar toch prettig om wat zekerheid in te bouwen, door de risico's te verkleinen. Natuurlijk blijven ook lage kosten van aanzienlijk belang (59 procent) voor de Nederlandse zzp'er als zij pensioen op gaan bouwen via beleggen.

Zzp'er legt liefst vast bedrag per maand in
Als zzp'ers ervoor kiezen om te beleggen voor hun pensioen, geeft het grootste deel (40 procent) de voorkeur aan het inleggen van een vast bedrag per maand. Dit is zes procent minder dan vorig jaar. Een instap met een flexibel (groter) bedrag is juist populairder geworden: 26 procent gaf dat vorig jaar als voorkeur aan, tegenover 29 procent dit jaar. Het aantal zzp'ers dat het liefste een vast groter bedrag inlegt, is met 1 procent ook licht gegroeid.

Privé pensioen opbouwen krijgt voorkeur zzp'er
Zzp'ers bouwen hun pensioen duidelijk het liefste privé op, net als vorig jaar. Er lijkt wel een kleine verschuiving gaande: terwijl in 2016 61 procent aangaf hun pensioen het liefste privé op te bouwen, is dat in 2017 met zes procent verlaagd tot 55 procent. Het aantal zzp'ers dat hun pensioen graag binnen hun onderneming opbouwt is het afgelopen jaar juist met twee procent verhoogd naar twintig procent.

Zorgen over genoeg pensioen
Vrouwen maken zich meer zorgen dan mannen over hun pensioen. Een ruime meerderheid van de vrouwen (59,6 procent) geeft aan dat een deel van hun financiële onzekerheden te maken heeft met het opbouwen van genoeg pensioen. Mannen hebben hier veel minder last van: slechts 44,3 procent geeft aan weleens onzeker te zijn of zij straks wel genoeg pensioen op hebben gebouwd.

Over het onderzoek
De resultaten zijn tot stand gekomen op basis van een online enquête onder een representatieve steekproef van 840 zzp’ers in Nederland en zijn bedoeld om meer informatie, kennis en transparantie te brengen voor en over de bijna 1,2 miljoen zzp'ers die Nederland kent (KvK, april 2018).

De onderzoeksresultaten zijn verwerkt in een infographic.
 

 
Doorsturen »  1 reactie »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
peter boekhouder haa...  |   | 
8-05-2018
 | 
08:32 uur
Zzp' ers bouwen hun pensioen het liefst privé op. Niet elke zzp' er heeft anno 2018 geld om voor zijn pensioen te sparen.

Wel zie ik ook een verschuiving naar investeren in de eigen woning en zelfs het aflossen van de hypotheekschuld op de eigen woning.

Dit wordt door de verzekeraar niet direct als een pensioenbesteding gezien, maar er zijn geen kosten aan verbonden, het is overzichtelijk en je bent het niet elke maand verplicht.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
BOEKENNIEUWS
Zou het niet fascinerend zijn als je kon tijdreizen om een kijkje te nemen in de toekomst? Jammer genoeg is dat alleen in sciencefiction mogelijk. En de toekomst laat zich helaas niet voorspellen, hoewel we hebben afgesproken dat weermannen mogen doen alsof.
Lees verderMeer boeken