Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
2 mei 2018
 

Koffiebar steeds minder in trek als werkplek bij zzp’er

 
 

De koffiebar krijgt zijn originele functie weer terug: zzp'ers kiezen niet langer voor de horecazaak als werkplek. Slechts 0,6 procent van de zzp'ers geeft de voorkeur aan een openbare werkplek als een koffiebar om hun werk uit te voeren.

Liever gaan zij naar een zakelijkere omgeving, zoals een werkplek met co-working space (13,9 procent) of een werkplek die voorzien is van services (vijftien procent). Bijna een kwart van de zzp'ers werkt meestal bij de opdrachtgever (24,3 procent) en een deel (41 procent) werkt thuis. Dat blijkt uit onderzoek van ZZP Barometer onder 1.557 ondervraagden in samenwerking met Workthere.

Bijna driekwart zzp’ers geïnteresseerd in flexwerkplek
72,8 procent van de ondervraagde zzp'ers geeft aan interesse te hebben in een flexwerkplek. De overige 27,2 procent geeft aan elders te werken en geen interesse te hebben in het huren van een werkplek. Als er goede service aanwezig is op de flexwerkplek, is bijna driekwart van de zzp'ers bereid daarvoor te betalen. Vijftien procent geeft aan daar tot 100 euro per maand voor over te hebben, 24,9 procent vindt 100-200 euro per maand een redelijk bedrag, 16,2 procent wil daar 200-500 euro per maand voor betalen en een kleine groep van 2,9 procent heeft daar meer dan 500 euro per maand voor over.

Belangrijke kenmerken en services
In de zoektocht naar een geschikte werkplek, vindt de zzp'er de locatie van de werkplek verreweg het belangrijkste (37 procent). Vervolgens worden het concept (17,9 procent) en de prijs (17,3 procent) het meest belangrijk gevonden en ten slotte hecht een achtste van de zzp'ers de meeste waarde aan de flexibiliteit van het huurcontract. Sander van den Engel licht dit toe: "Deze resultaten bevestigen de toegevoegde waarde van een online platform zoals Workthere, waar bezoekers heel makkelijk locaties, verschillende concepten en prijzen van serviced offices kunnen vergelijken."
Snel internet blijkt nog altijd onmisbaar voor zzp'ers. Maar liefst 76,3 procent geeft aan dat dit een belangrijke beweegreden is om wel of niet voor een werkplek te kiezen. Ondanks dat de koffiebar niet meer populair is als werkplek, wil de zzp'er wel graag goede koffie op de werkplek. Dit neemt een tweede plaats in op de schaal van belang als het gaat om het uitkiezen van een werkplek (52,6 procent) en ook goede catering wordt op prijs gesteld (28,3 procent). 

Zzp'er duurzaam bezig
De meerderheid (53,2 procent) van de ondervraagde zzp'ers geeft aan dat ze het belangrijk vinden dat hun werkplek duurzaam is. Dit kan zich uiten door de aanwezigheid van bijvoorbeeld gescheiden afvalbakken. Bijna een derde (30,6 procent) geeft aan hier neutraal in te staan en slechts 16,2 procent geeft aan geen waarde te hechten aan een duurzame werkplek.

Over het onderzoek
ZZP Barometer is de zzp-informatiebron van Nederland met eigen, structureel en onafhankelijk onderzoek over de belangrijkste zzp-onderwerpen. Het onderzoek bestaat uit vaste monitorvragen en variërende themavragen. De resultaten in deze infographic zijn tot stand gekomen op basis van een online enquête onder een representatieve steekproef van 1.557 zzp'ers in Nederland en zijn bedoeld om meer informatie, kennis en transparantie te brengen voor en over de bijna 1,2 miljoen zzp'ers die Nederland kent (KvK, april 2018).

De onderzoeksresultaten zijn verwerkt in een infographic.

 

 
Doorsturen »  2 reacties »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
peter  |   | 
2-05-2018
 | 
07:56 uur
Een flexwerkplek voor 100 euro per maand is een droom voor vele zzp'ers. Veelal ligt de prijs hoger en dan gaat de zzp' er toch nadenken.

Thuis werken en netwerken op de Open Coffee's of thuis werken en incidenteel afspreken met klanten in een Koffie Bar - niet te verwarren met de koffieshop.


Mijn realiteit leert dat klanten een afspraak in een open ruimte eerder leuk vinden dan bezwaarlijk. Voorheen kwamen ze op een kantoor binnen en kregen ze kantoorkoffie.

Nu kunnen ze elke lekkere koffie kiezen die ze willen, zitten ze in een ontspannen omgeving en het bespaart mij de huur van kantoorruimte, flexwerkplek.
Robert  |   | 
3-05-2018
 | 
12:30 uur
Speelt de aanwezigheid van andere zzp-ers ook geen rol bij de keuze van een werkplek? Voor de sociale contacten, om te kunnen sparren of voor andere vormen van samenwerking?

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Jouw bedrijf in een nieuw jasje steken: aan de slag met je kantoor!
Altijd dezelfde inrichting en indeling is niet motiverend. Niet voor de klanten die met regelmaat langskomen, maar ook niet voor het personeel dat elke dag hetzelfde uitzicht heeft.
Checklist: de beste start voor jouw eigen webshop
Steeds meer Nederlanders verkopen hun zelfgemaakte producten online.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Kan ik die aanbouw wel betalen?
Een doorlopend krediet is een oplossing wanneer je onzeker bent over de totale kosten en geen rente wilt betalen over geld dat je nooit gebruikt.
Geef een impuls aan jouw professionele en persoonlijke groei als strategisch communicatieadviseur
Met de SRM Senior Communicatieadviseur C opleiding leer jij hedendaagse communicatietechnieken vanuit een breder organisatieperspectief te benaderen.
BOEKENNIEUWS
We kiezen het spel niet. We bepalen de regels niet. Maar we kiezen wel hoe we spelen.
Simon Sinek bereikte miljoenen lezers met zijn bestseller ‘Begin met het Waarom’, nu is er de langverwachte opvolger 'Het oneindige spel'. In ‘Het oneindige spel’ laat Sinek zien dat ondernemen en werken wel een duidelijk begin hebben, maar geen echt einde: ze vormen een oneindig spel. Anders dan bij voetbal of schaken, met hun heldere spelregels en duidelijke einde, kun je nooit van een eindoverwinning spreken; telkens vind je nieuwe uitdagingen op je pad.
Lees verderMeer boeken