Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
17 april 2018
 

Nederland wereldtopper op het gebied van innovatie

 
 

Op een nieuwe wereldranglijst van de Consumer Technology Association (CTA) is Nederland opgenomen als een van de dertien landen die in aanmerking komen voor de titel Innovatiekampioen 2018. De eerste International Innovation Scorecard van de CTA beschrijft cruciale nationale beleidsonderdelen die innovatie bevorderen en toont op welke gebieden landen hun eigen toekomst en economische groei belemmeren.

"De trends zijn duidelijk – innovatie wordt bevorderd wanneer overheden, zoals in Nederland, open staan voor nieuwe ideeën, mensen een grote vrijheid genieten en in een schone omgeving leven, en vernieuwers alle ruimte krijgen," aldus Gary Shapiro, president en CEO van de CTA. "De toekomst van landen is verbonden aan innovatie, aangezien het de economische groei versterkt en toekomstige generaties voorziet van de banen die ze willen. Afgestudeerden die vandaag de dag de arbeidsmarkt betreden, willen niet zonder meer gebonden zijn aan het fabriekswerk van eerdere generaties. Ze willen hun creativiteit en nieuwsgierigheid gebruiken om te bouwen aan een betere toekomst, wereldwijd."

Wereldtoppers
De CTA, de grootste Amerikaanse beroepsvereniging in de technologiesector, voerde een vergelijkende analyse uit van 38 landen en de Europese Unie. Naast Nederland noemt de Scorecard van de CTA de landen Australië, Canada, Denemarken, Finland, Nieuw-Zeeland, Oostenrijk, Portugal, Singapore, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Zweden als wereldtoppers op het gebied van innovatie.
Nederland behaalde een hoge score in diverse categorieën. Het rapport vermeldt dat het aantal beginnende bedrijven in Nederland blijft groeien, waardoor het aantal nieuwe ondernemingen per jaar in Nederland is toegenomen tot 5,34 per 1000 mensen en het land maar liefst zes "unicorns" heeft geproduceerd. Nederland staat ook het testen van zelfrijdende voertuigen toe en heeft een nieuwe testfaciliteit geopend voor zelfrijdende auto's in het kader van een samenwerkingsverband met de Technische Universiteit Delft. Het land biedt verder gemiddelde breedbandsnelheden die veel hoger liggen dan die van de meeste andere landen, waaronder een gemiddelde snelheid van 17,4 mbps voor vaste internetverbindingen.

Openstaan voor drones
Hoewel Nederland het goed deed op de Scorecard, zou het land nog beter hebben gepresteerd als het meer open zou staan voor drones, bijvoorbeeld door het wegnemen van barrières voor recreatief gebruik van drones, zoals de vereiste van kostbare vergunningen. Het huidige beleid ondersteunt alleen commerciële droneactiviteiten. In een gemeenschappelijke brief aan de International Innovation Scorecard schreven Henne Schuwer, de ambassadeur van Nederland in de Verenigde Staten, en Gerbert Kunst, de consul-generaal van Nederland in San Francisco: "We willen de CTA bedanken voor deze erkenning, maar ook voor de steun aan beginnende bedrijven in Nederland. Beginnende bedrijven vormen de motor achter innovatie, en dit jaar presenteerden 53 beginnende bedrijven uit Nederland zich tijdens de CES 2018. Deze ervaring betekent een enorme boost voor de bedrijven door hen in contact te brengen met de gevestigde technologiewereld, grote beleggers en internationale ondernemingen. Op deze manier krijgen deze beginnende bedrijven de maximale gelegenheid voor groei, het aanpakken van de uitdagingen van de gemeenschap en het helpen van mensen wereldwijd. En dus heeft de CTA hen het best denkbare lanceerplatform gegeven."

Criteria
De Scorecard is gebaseerd op diverse objectieve criteria, waaronder in hoeverre overheden revolutionaire zakelijke modellen toestaan, zoals de deeleconomie en zelfrijdende voertuigen; hoe vriendelijk hun fiscale stelsels zijn; hoe goed ze het milieu beschermen; en zaken die altijd belangrijk zijn, zoals breedbandsnelheid en -kosten. De Scorecard weegt ook aspecten mee als diversiteit; de verhouding tussen het aantal vrouwen en mannen op de werkvloer in belangrijke leeftijdsgroepen; het aantal immigranten binnen de nationale bevolking; en vrijheid van denken en van meningsuiting.

Internationale bevindingen
Een greep uit de andere belangrijke internationale bevindingen:

- De landen met gemiddeld de snelste en meest betaalbare internetverbindingen zijn Denemarken, Duitsland, Finland, Nederland, Oostenrijk, het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Korea en Zweden.

- De landen met het hoogste niveau van ondernemersactiviteiten zijn Australië, Ierland, Nieuw-Zeeland, Singapore, het Verenigd Koninkrijk en Zweden.

 - De landen die voorop lopen wat betreft beleid voor zelfrijdende voertuigen zijn Australië, Duitsland, Frankrijk, Japan, Nederland, Nieuw-Zeeland, Oostenrijk, Singapore, Spanje, de Tsjechische Republiek, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Zuid-Korea en Zweden.
 

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Checklist: de beste start voor jouw eigen webshop
Steeds meer Nederlanders verkopen hun zelfgemaakte producten online.
Geef een impuls aan jouw professionele en persoonlijke groei als strategisch communicatieadviseur
Met de SRM Senior Communicatieadviseur C opleiding leer jij hedendaagse communicatietechnieken vanuit een breder organisatieperspectief te benaderen.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
We kiezen het spel niet. We bepalen de regels niet. Maar we kiezen wel hoe we spelen.
Simon Sinek bereikte miljoenen lezers met zijn bestseller ‘Begin met het Waarom’, nu is er de langverwachte opvolger 'Het oneindige spel'. In ‘Het oneindige spel’ laat Sinek zien dat ondernemen en werken wel een duidelijk begin hebben, maar geen echt einde: ze vormen een oneindig spel. Anders dan bij voetbal of schaken, met hun heldere spelregels en duidelijke einde, kun je nooit van een eindoverwinning spreken; telkens vind je nieuwe uitdagingen op je pad.
Lees verderMeer boeken