Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Flex onevenredig duur onder wetsvoorstel Koolmees

13 april 2018 - Het wetsvoorstel Arbeidsmarkt in Balans van minister Koolmees is een aanval op flexibele arbeid. De plannen wijken dusdanig af van het regeerakkoord dat uitzenden en payroll geraakt worden en onevenredig duur worden, terwijl de arbeidsmarkt krampachtig in het keurslijf van het vaste dienstverband wordt geperst, ook al past dat niet meer bij deze tijd. Dat stelt de NBBU.

Het is duidelijk dat onder dit wetsvoorstel het vaste dienstverband moet worden gestimuleerd en flex duurder moet worden. Is flex onder dit kabinet ook weer een containerbegrip waar naar hartenlust mee gesold kan worden? Dat is spijtig. Zet niet uitsluitend in op vaste arbeid, maar verbeter de kwaliteit op meerdere fronten om mensen meer mogelijkheden te bieden. Dan kom je ook dichter tot een inclusieve arbeidsmarkt.
 
Maatregelen treffen payroll én uitzenden
Volgens het regeerakkoord moet payroll een instrument worden voor het ‘ontzorgen’ van werkgevers, terwijl uitzenden ongemoeid bleef. Het is daarom betreurenswaardig om te worden geconfronteerd met een ‘oplossing’ voor payroll die uitzenden wel degelijk raakt. Dat komt door de definitie van payroll die in het wetsvoorstel wordt gehanteerd.
 
Wet bemoeilijkt ontzorgende taak payroll
Uitvoerbaarheid is in het regeerakkoord een belangrijke randvoorwaarde. In het wetsvoorstel zie je dat er wel degelijk lastenverzwaring komt door de complexiteit van de wetgeving. Daardoor kan de payrollonderneming zijn ontzorgende rol moeilijker uitvoeren.
 
Verschil flex en vast
Met de invulling van het onderdeel premiedifferentiatie WW maakt het wetsvoorstel een onderscheid tussen een vast dienstverband en flex, waarbij flexibele arbeid veel duurder wordt dan vast. Voor de WW wordt de indeling in sectoren verlaten.
 
Hoge lasten
Het is onduidelijk welke invloed dit heeft op de hoogte voor Ziektewet en WGA. Wat we wel weten en zien is dat uitzenden in 2020 veel duurder wordt, wat direct van invloed is op iedereen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Een derde van de WW-gerechtigden die weer aan de slag gaat, doet dit via een uitzendbureau. Als blijkt dat uitzendwerk veel duurder wordt, gaat dat ten koste van de arbeidsmarktkansen van uitkeringsgerechtigden en werkzoekenden.
 
Zorgelijk
Dat baart de NBBU zorgen, omdat uitzenden en de opstapfunctie daarvan ernstig worden aangetast en dat gaat ten koste van een inclusieve arbeidsmarkt.
 

Doorsturen  |  1 reactie  |  Nieuwsbrief

Reacties

Roland

16-04-2018 09:19  |  

Als 'flex' leidt tot meer WW-aanvragen, c.q. meer korte periodes van werkeloosheid, bij aflopende contracten en dergelijke dan 'vast', dan is ook vanuit dit perspectief premiedifferentiatie goed te billijken. Dit nog los van de wenselijkheid daarvan voor de arbeidsmarkt. Je zou het dus ook om kunnen draaien door te stellen dat 'vast' niet meer belast moet worden met de hoge kosten voor de uitvoeringsinstantie van 'flex'.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.