Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Bedrijven hebben onvoldoende kennis voor toepassing blockchain

9 april 2018 - Nederlandse bedrijven willen graag starten met blockchain maar weten niet hoe en waar te beginnen, zo blijkt uit onderzoek Avanade. Een ruime meerderheid (60,2 procent) geeft zichzelf een onvoldoende voor de eigen kennis van blockchain en weet nog niet welke toepassingsmogelijkheden er zijn.

Nederlandse bedrijven associëren blockchain nog vooral met cryptovaluta zoals Bitcoin, al is blockchain meer dan de technologie die hiervoor gebruikt wordt. Slechts 4,9 procent bedrijven is op dit moment al bezig met blockchain. Daarentegen denkt 76,6 procent dat ze in de toekomst de technologie zullen toepassen. Opvallend is dat de helft van de bedrijven die in het komende jaar al met blockchain aan de slag wil, hier op dit moment nog helemaal geen tijd aan besteedt.
 
Gebrek aan technische kennis
Het gebrek aan technische kennis wordt gezien als de grootste belemmering voor het werken met blockchain (44,2 procent). Van de ondervraagden die al met blockchain werken, geeft ook bijna de helft (46,4 procent) de eigen kennis van blockchain een onvoldoende. Bedrijven die het komende jaar nog starten zijn opvallend genoeg optimistischer; hiervan geeft slechts 18,2 procent zichzelf een onvoldoende en 36,4 procent geeft zichzelf een acht of hoger.
 
Educatie
"Deze resultaten laten zien dat er nog veel educatie op het gebied van blockchain nodig is. Bedrijven associëren blockchain nauwelijks met zaken als veilige dataopslag of smart contracts, terwijl juist daar de waardevolle zakelijke toepassingen liggen. Pas wanneer bedrijven starten komen ze erachter wat ze nog niet weten en wat er nog meer te bereiken valt met blockchaintechnologie," aldus Rob Bakkers, Innovation Lead digitalstudio binnen Avanade Nederland.
 
Meerderheid bedrijven staat open voor samenwerking
Samenwerking is essentieel voor het succes van blockchain. Bedrijven zien dit gelukkig ook in, zo blijkt uit het onderzoek. Bijna driekwart van de bedrijven (73,8 procent) verwacht met een of meerdere partijen samen te werken op het gebied van blockchain en slechts acht procent verwacht dit volledig zelfstandig te gaan doen. Zelfs de drempel om met concurrenten samen te werken wordt lager; 35 procent ziet hier het belang van in als het gaat om blockchain.
 
Ontwikkelen van blockchain
Nederlandse bedrijven zijn nog huiverig als het gaat om de rol die zij zelf kunnen spelen in het ontwikkelen van blockchain en zien nog een grote rol voor de Nederlandse overheid. Uit de resultaten blijft dat 38,8 procent bedrijven vindt dat de overheid een grotere rol moet spelen op het gebied van blockchain ontwikkeling en toepassing. Dit percentage ligt echter een stuk lager wanneer je alleen kijkt naar de bedrijven die al met blockchain werken; hiervan vindt slechts een kwart (25 procent) dat de overheid betrokken moet zijn.
 
Hoge kosten
Ook op andere vlakken zijn er verschillen tussen bedrijven die al werken met blockchain en bedrijven die nog moeten starten. Zo ervaren bedrijven die al werken met blockchain, beduidend minder belemmeringen. Minder dan 7,1 procent die al met blockchain werken, zien hoge kosten als een belemmering. Dit in tegenstelling tot bedrijven die nog met blockchain aan de slag gaan; hier ligt het percentage vier keer zo hoog (28,8 procent). Eenzelfde verschil is te zien als het gaat om de privacy van data. Slechts 14,3 procent van de bedrijven die al met blockchain werkt, ziet dit als een belemmering. Daarentegen is privacy van data een belemmering voor meer dan twee keer zoveel bedrijven (32,8 procent) die nog met blockchain gaan werken.
Bakkers: "Langzamerhand raken Nederlandse bedrijven meer bekend met blockchain, maar er is absoluut nog veel te leren. Er is al zoveel op de markt dat er voor veel dingen al een oplossing is; in veel gevallen van onzekerheid is het een kwestie van beginnen. Durf de eerste stap te zetten in samenwerking met partners om voordeel te halen uit blockchain."
 

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.