Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
4 april 2018
 

Mkb-bedrijven niet bestand tegen digitale kraak

 
 

Meer dan zes van de tien mkb-bedrijven in Nederland hebben de digitale huishouding niet op orde. Dat blijkt uit een steekproef van CyberBorg.

"Bij de digitale beveiliging van veel mkb-bedrijven lijkt het alsof ze een Ferrari met een hangslot tegen diefstal proberen te beschermen. Zij zijn kansloos als een serieuze hacker aan de deur klopt," aldus digitale veiligheidsexpert Remco Verhoef van CyberBorg.

Cyberaanval
Eén op de vijf mkb - bedrijven in Nederland heeft te maken gehad met een cyberaanval, blijkt uit een recent onderzoek van de Haagse Hogeschool. Omdat tweederde van de bedrijven aangeeft dat ICT een essentieel onderdeel van de bedrijfsvoering vormt, behoort cybercriminaliteit tot de grootste bedrijfsrisico’s van veel mkb-bedrijven in deze tijd. Nu laten mkb-bedrijven adequate beveiliging vaak achterwege, omdat dienstverlening te duur is of er onvoldoende kennis bestaat. Voorlichting, het testen van ict-systemen en betaalbare beveiligingsoplossingen staan daarom hoog op het verlanglijstje van het Nederlandse mkb, zo melden de Haagse onderzoekers.
 
Inbrekers zoeken minste weerstand
 Volgens Verhoef is de tijd voorbij dat alleen overheden, banken en grote bedrijven nadenken over hun digitale beveiliging. "Inbrekers zoeken altijd naar de plekken met de ‘minste weerstand’. Vooral de race tegen de klok die zo typerend is voor de strijd tussen beveiligers en bedreigers maakt kleinere bedrijven extra kwetsbaar. Zij denken vaak dat het voldoende is om zich te abonneren op een antivirusprogramma. Maar die zijn kansloos bij een serieuze aanval." In de steekproef keek CyberBorg naar de digitale omgeving van 100 representatieve bedrijven in het mkb. Daarbij werden verschillende onderdelen op hun veiligheid getest. Vooral de afgesloten delen van de website, bijvoorbeeld een portaal voor klanten, bevatten vaak beveiliging waar een hacker in enkele minuten om heen kan lopen.
 

 
Doorsturen »  1 reactie »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
BHJ Mooibroek  |   | 
4-04-2018
 | 
11:29 uur
Voorkomen is beter dan genezen, is ons devies. Het hoeft niet duur te zijn om de kwetsbaarheden van het systeem te testen. Zeker met de aankomende AVG wetgeving raden we aan uw systemen (website en server) eens onder de loep te nemen.

Barry Mooibroek

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
De wereld verandert. Maar wat gaat de toekomst brengen en hoe bepaalt dat je business? Wat verwachten klanten van je, nu ze 24/7 online zijn? Hoe kun je profiteren van duurzame vernieuwing? Hoe gebruik je de kracht van online platformen om je klanten te bereiken? En hoe kun je je bedrijf laten groeien zonder mensen aan te nemen? Dát zijn vragen waar ondernemers juist nu het antwoord op zoeken.
Lees verderMeer boeken