Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
20 maart 2018
 

Acute psychische vermoeidheid treft één op de tien ondernemers

 
 

Op basis van de grootschalige driejaarlijkse werkbaarheidsmeting bij 12.000 werknemers en 2.700 zelfstandige ondernemers brengt de SERV-Stichting Innovatie & Arbeid nieuwe cijfers uit over acute psychische vermoeidheid in Vlaanderen (meting 2016).

Twaalf procent van de Vlaamse werknemers (= 280.000) en elf procent van de zelfstandige ondernemers (= 40.000) hebben last van acute psychische vermoeidheidsproblemen. Ze zijn wel aan het werk, maar de hoge werkdruk, emotionele belasting, gebrek aan autonomie en/of flexibiliteit maken dat  ze minder goed functioneren. Ze zijn regelmatiger ziek, overwegen sneller van werk te veranderen en vrezen niet te kunnen doorwerken tot aan hun pensioen. Uiteindelijk kunnen deze klachten een burn-out veroorzaken. Beroepsgroepen zoals onderwijspersoneel, kortgeschoolde arbeiders en (midden)kaders kampen meer dan andere werknemers met dergelijke klachten. Een beleid van werkstresspreventie en re-integratie kan voor werknemers, werkgevers en zelfstandige ondernemers het verschil maken.

Werken aan werkstress
Hans Maertens, voorzitter SERV: "Werken  aan werkstress vraagt een meersporenaanpak. Elke sector, onderneming en individu heeft baat bij een aanpak die afgestemd is op de eigen noden. Ter ondersteuning is er het actieplan werkbaar werk van de Vlaamse sociale partners in de SERV. Via dit actieplan willen we onder meer innovatieve arbeidsorganisatie en coachend leiderschap versneld ingang doen vinden in bedrijven en organisaties in Vlaanderen. Een vernieuwende aanpak komt de werkbaarheid en de duurzame inzetbaarheid van mensen ten goede."

Ook bij jongeren, maar meer bij ouderen
Bij de -30-jarigen kampt tien procent van de werknemers met acute psychische vermoeidheidsproblemen. Bij de 50-plussers is dat dertien procent. De klachten komen voor in alle leeftijdsgroepen maar de kans neemt toe met de leeftijd. Tussen mannen en vrouwen blijkt er geen verschil.

Significante verschillen tussen beroepsgroepen en sectoren
Kortgeschoolde arbeiders hebben meer last van acute psychische vermoeidheidsproblemen (14,2 procent) dan geschoolde arbeiders (12,2 procent). Onderwijsmedewerkers (14,3 procent) hebben het hoogste risico op klachten. Ook (midden)kaders (14,0 procent) lopen meer kans op acute psychische vermoeidheidsproblemen. Vooral in de post- en telecomsector, de zakelijke dienstverlening en de financiële sector liggen de klachten hoger dan voor de hele Vlaamse arbeidsmarkt.
Bij de zelfstandige ondernemers ligt het aandeel klachten hoger als er in de toekomst een vermindering van opdrachten of stopzetting van de zaak te verwachten is.
 
Hoge werkdruk en tekort aan managementcompetenties
Vooral de hoge werkdruk weegt zwaar door bij werkenden die kampen met acute psychische vermoeidheid: bij werknemers verhoogt het risico hierdoor meer dan zes keer, bij zelfstandige ondernemers meer dan vijf keer. Maar ook emotioneel belastend werk en niet goed gecoacht worden door de direct leidinggevende geven dubbel zoveel kans op acute psychische vermoeidheid
Voor zelfstandige ondernemers is een tekort aan competenties wat betreft management en het beheer van het bedrijf of organisatie een belangrijke risicofactor.
 

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
De wereld verandert. Maar wat gaat de toekomst brengen en hoe bepaalt dat je business? Wat verwachten klanten van je, nu ze 24/7 online zijn? Hoe kun je profiteren van duurzame vernieuwing? Hoe gebruik je de kracht van online platformen om je klanten te bereiken? En hoe kun je je bedrijf laten groeien zonder mensen aan te nemen? Dát zijn vragen waar ondernemers juist nu het antwoord op zoeken.
Lees verderMeer boeken