Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
19 maart 2018
 

Duitsland vierde op wereldranglijst van protectionisme

 
 

Uit onderzoek van de researchafdeling van Euler Hermes blijkt dat Duitsland wereldwijd op de vierde plaats staat op de lijst van landen die de meeste protectionistische maatregelen hanteren. Vierde na de VS, India en Rusland.

Het onderzoek van Euler Hermes vond plaats voor Trumps recente uitlatingen over nieuwe handelsbeperkingen. De verontwaardigde reactie van Merkel hierop komt door het onderzoek in een ander daglicht te staan. Volgens de onderzoekers bevoordeelt de Duitse overheid belangrijke sectoren zoals Transport, Machinery & Equipment en de Metaalindustrie met protectionistische maatregelen. Het soort maatregelen kan variëren van tol tot handelsfinancieringsbeleid en non-tarifaire maatregelen Ook de Duitse dienstensector is sterk gereguleerd en dus moeilijk toegankelijk voor buitenlandse concurrenten.
 
Verrassend

Volgens het onderzoek van Euler Hermes zijn in 2017 wereldwijd 467 nieuwe protectionistische maatregelen afgekondigd. Dat zijn er beduidend minder dan in 2016. Johan Geeroms, Hoofd Risk Underwriting van Euler Hermes Nederland: "Op zich verrassend, want je zou denken dat er juist steeds meer maatregelen worden genomen. De volgende verrassing was de ranking per land. Duitsland op de vierde plaats, terwijl Merkel van de toren schreeuwt dat ze niet gelooft in protectionisme."
Geeroms constateert dat Duitsland al een tijd op de protectionistische toer is. "Nederland mag dat niet negeren. We zijn bij uitstek een exportland. Hoe meer barrières, hoe slechter. Jaarlijks exporteren Nederlandse bedrijven voor zo’n 425 miljard aan goederen, waarvan meer dan 100 miljard europer jaar aan Duitsland."
 
Gevolgen voor Nederland
Geeroms maakt zich zorgen over de export van landbouwproducten. "Een kwart van onze export aan Duitsland komt uit de agri-hoek. Maar als ik naar de cijfers kijk, zie ik nog geen directe gevolgen van de Duitse maatregelen. In vergelijking met het recordjaar 2016 was er vorig jaar opnieuw sprake van een flinke verbetering van de landbouwexport naar Duitsland: +vijf procent."
Waarom Duitsland blijkbaar allerlei handelsbeperkingen oplegt? "Ze komen niet voor niks op die vierde plaats terecht. Wat Merkel ook beweert, ze zijn ermee bezig. Het handelsoverschot is enorm. Het lijkt alsof ze dat veilig willen stellen." Geeroms roept het Nederlandse bedrijfsleven en ook de politiek op de ontwikkelingen in Duitsland kritisch te volgen. "Hoe vertrouwd de relatie met Duitsland ook is, we zullen wakker moeten blijven en goed moeten inspelen op omstandigheden die veranderen. Het spook van protectionisme waart rond. Voor je het weet laat het ook ons schrikken."

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
Je product? Je klanten? Jij, als briljante ondernemer? Hou toch op: het zijn je medewerkers die het groeisucces van je bedrijf maken of breken. En daarom is ‘personeel’ geen agenda-moetje dat je er even bij doet. Nee, je moet je mensen koesteren. Zorgen dat ze zich met plezier inzetten voor de missie van je onderneming en alles krijgen om optimaal te kunnen samenwerken.
Lees verderMeer boeken