Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
16 maart 2018
 

Werkgelegenheidsverwachting terug op niveau van voor de crisis

 
 

Voor het eerst sinds 2008 is de werkgelegenheidsverwachting onder Nederlandse werkgevers terug op het niveau van voor de crisis. Dit blijkt uit de ManpowerGroup Employment Outlook Survey (MEOS Q2), uitgevoerd onder 58.000 werkgevers waarvan 750 uit Nederland.

Het werkgelegenheidscijfer stijgt dit kwartaal met vijf procentpunten naar +negen procent en illustreert het positieve voornemen van werkgevers om medewerkers  aan te nemen. Opvallend is dat Nederlandse werkgevers in alle sectoren dit kwartaal meer medewerkers verwachten aan te nemen. De bouw is met +zeventien procent de meest positieve sector.  
"Dit is de sterkste toename van de werkgelegenheidsverwachting onder Nederlandse werkgevers in de afgelopen twaalf jaar," aldus José Brenninkmeijer, Algemeen Directeur van ManpowerGroup Nederland. "De Nederlandse economie draait op volle toeren en dit resulteert in een positief sentiment onder werkgevers in alle sectoren. Hierdoor wordt de schaarste op de arbeidsmarkt echter steeds beter zichtbaar. We merken dat Nederlandse werkgevers als gevolg hiervan ruimer durven te denken als het gaat om het vinden van de juiste kandidaat. Naast een verbreding van hun doelgroepen, zien wij ook een stijging in het aantal opleidingen en trainingen voor medewerkers."
 
Optimisme in alle sectoren
Niet alleen verwachten Nederlandse werkgevers in alle sectoren een toename van de werkgelegenheid voor het tweede kwartaal van 2018, in zes van de negen sectoren bedraagt de groei in vertrouwen zelfs +tien procent of hoger. Brenninkmeijer: "Dit is het grote verschil met de periode van voor de crisis van 2008. Toen werd het optimisme véél minder breed gedragen onder werkgevers in de verschillende sectoren." In slechts drie sectoren is de werkgelegenheidsverwachting onder werkgevers lager uitgevallen dan +tien procent; overheid en maatschappelijke dienstverlening(+een procent), transport, opslag en communicatie (+vier procent) en groothandel, detailhandel en horeca (+acht procent). 
 
Sterke groei van optimisme financiële sector
De werkgelegenheidsverwachting onder werkgevers in de sector financiële en zakelijke dienstverlening is na twee kwartalen van afnemend optimisme sterk hersteld; van +twee procent in Q1 2018 naar +vijftien procent. Brenninkmeijer: "Na een periode van verminderd sentiment, is het optimisme weer helemaal terug in de financiële sector. De terugval van de laatste twee kwartalen lijkt slechts een tijdelijk dipje te zijn geweest. Het gaat erg goed met de Nederlandse economie en het optimisme dat naar voren komt uit ons recente onderzoek, lijkt erop te wijzen dat het werkgeversvertrouwen in deze sector weer terugkeert naar zijn normale niveau."
 
Nederlands werkgeversvertrouwen hoger dan meeste buurlanden 
Inmiddels rapporteren alle Europese landen behalve Italië (-een procent) positieve cijfers. Van alle Noord-Europese landen heeft alleen Finland een hoger werkgelegenheidscijfer (+tien procent) dan Nederland. Voorbeelden van buurlanden met een minder sentiment zijn Duitsland (+acht procent) en Groot Brittannië (+zes procent). Veranderingen in het werkgeversvertrouwen van andere Europese landen blijven beperkt, zo blijft België stabiel op +twee procent. Ondanks een afname van -een procent ten opzichte van het afgelopen kwartaal, blijven de Verenigde Staten onverminderd positief met een score van +achttien procent. 
 

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Geef een impuls aan jouw professionele en persoonlijke groei als strategisch communicatieadviseur
Met de SRM Senior Communicatieadviseur C opleiding leer jij hedendaagse communicatietechnieken vanuit een breder organisatieperspectief te benaderen.
Checklist: de beste start voor jouw eigen webshop
Steeds meer Nederlanders verkopen hun zelfgemaakte producten online.
BOEKENNIEUWS
We kiezen het spel niet. We bepalen de regels niet. Maar we kiezen wel hoe we spelen.
Simon Sinek bereikte miljoenen lezers met zijn bestseller ‘Begin met het Waarom’, nu is er de langverwachte opvolger 'Het oneindige spel'. In ‘Het oneindige spel’ laat Sinek zien dat ondernemen en werken wel een duidelijk begin hebben, maar geen echt einde: ze vormen een oneindig spel. Anders dan bij voetbal of schaken, met hun heldere spelregels en duidelijke einde, kun je nooit van een eindoverwinning spreken; telkens vind je nieuwe uitdagingen op je pad.
Lees verderMeer boeken