Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
15 maart 2018
 

De loodgieter is steeds vaker een meisje

 
 

Steeds meer meisjes kiezen voor een opleiding in de installatietechniek. Er zijn al zo’n 500 meisjes actief als loodgieter en dat aantal neemt snel toe. Onderzoek van installateurskoepel UNETO-VNI laat zien dat meisjes tijdens hun technische opleiding steeds vaker kiezen voor het loodgietersvak.

Het beroep van loodgieter is de laatste jaren sterk veranderd; service en communicatie zijn belangrijker dan ooit en daarmee is het vak (ook) voor vrouwen interessanter en aantrekkelijker geworden. Vandaag, op WereldLoodgietersDag, benadrukt UNETO-VNI het tekort aan vakmensen én de carrièrekansen in de installatiebranche.

Logische keuze
Voorzitter Doekle Terpstra van UNETO-VNI vindt het logisch dat meisjes loodgieter willen worden. "Het is een boeiend vak. De loodgieter is al lang niet meer de man die in keukenkastjes en wc’s aan het werk is. Het vakgebied wordt breder, innovatiever en digitaler. De loodgieter bedenkt oplossingen voor een energiezuinig huis en speciale systemen die de riolen controleren. En hij of zij maakt digitale badkamerontwerpen en voorkomt legionellabesmetting met behulp van digitale techniek."

Maatschappelijke betekenis
De maatschappelijke betekenis van het loodgietersvak wordt steeds groter. Volgens Terpstra spreekt ook dát aspect meisjes aan. "De loodgieter levert een bijdrage aan de aanpak van belangrijke uitdagingen. Het terugdringen van de CO2-uitstoot bijvoorbeeld, maar ook het voorkomen van wateroverlast in en rond woningen." Loodgieters zijn van groot belang voor de volksgezondheid. Dankzij sanitaire voorzieningen wordt de gemiddelde Nederlander nu twaalf jaar ouder dan een eeuw geleden.  

Digitalisering
De rol van digitalisering wordt ook in het toilet en op de badkamer steeds groter. De loodgieter krijgt de komende jaren meer en meer te maken met het Internet of Things. Zo kan de badkamerspiegel communiceren met de smartphone en via gezichtsherkenning melden of uw tanden goed zijn gepoetst. Verder kunnen toiletten bijvoorbeeld een zwangerschapstest uitvoeren en het cholesterolgehalte meten.  

Statushouders
Om het tekort aan loodgieters tegen te gaan, richt UNETO-VNI zich niet alleen op meisjes, maar ook op andere doelgroepen. De sector leidt dit jaar 150 vluchtelingen met een verblijfsstatus versneld op voor een baan in de installatiesector. Al 50 statushouders zijn inmiddels als loodgieter aan het werk.
 

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
BOEKENNIEUWS
De wereld verandert. Maar wat gaat de toekomst brengen en hoe bepaalt dat je business? Wat verwachten klanten van je, nu ze 24/7 online zijn? Hoe kun je profiteren van duurzame vernieuwing? Hoe gebruik je de kracht van online platformen om je klanten te bereiken? En hoe kun je je bedrijf laten groeien zonder mensen aan te nemen? Dát zijn vragen waar ondernemers juist nu het antwoord op zoeken.
Lees verderMeer boeken