Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
14 maart 2018
 

Wereldwijd stijgt het aantal grote faillissementen

 
 

Het aantal grote faillissementen steeg wereldwijd in 2017 met 22 procent. Daarbij gaat het om bedrijven met een omzet hoger dan 50 miljoen euro. Daarvan gingen er vorig jaar wereldwijd 321 kopje onder, samen goed voor een omzet van 104 miljard.

Meer dan de helft (138) betreft Europese bedrijven, vooral in de bouw- en agri-foodsector. Dat blijkt uit onderzoek van Euler Hermes .
"In de volle breedte loopt wereldwijd het aantal faillissementen dit jaar fractioneel terug. Maar de trend dat juist steeds grotere bedrijven omvallen, is uiterst zorgwekkend. Vooral omdat deze ontwikkeling een scherpe lijn omhoog laat zien. We zien nog geen tekenen dat deze trend afbuigt," zegt Walter Toemen, Directeur Risk Underwriting van Euler Hermes Nederland.
 
Ongeloof
Europa telt de meeste grote faillissementen. Kwetsbare sectoren zijn retail, agrifood en zakelijke dienstverlening. De reden waarom grote bedrijven omvallen, verschilt per sector, stelt Toemen. "Retail kampt met digitale disruptie, agrifood worstelt met de grondstofprijzen. In de bouw is de hoge schuldgraad de boosdoener. En in de metaalsector is dat de overcapaciteit. Welke overigens ook in de bouw een rol speelt: te dunne marges."
Daarnaast ziet Toemen nog een allesomvattende hoofdreden: de technologische vernieuwing die steeds sneller gaat. "Grote bedrijven die te laat zijn meegegaan met de technologische vernieuwing, redden het niet. In Nederland hebben wij dit vooral kunnen zien in de retail. Too big to fail lijkt steeds minder te bestaan. Nederland laat dit jaar overigens een beeld zien van stabilisatie tot lichte daling van het aantal faillissementen. Na vier eerdere jaren van ‘double digit’ dalingen. De negatieve ontwikkelingen rondom Brexit spelen hier ook een rol in."
 
Negatieve invloed China
In 2018 stijgen de faillissementen in China wederom aanzienlijk (+tien procent). Na vorig jaar +35 procent."We hebben het over een groot aantal faillissementen. Dat heeft wereldwijd gevolgen. Dit raakt ook grote concerns. De oorzaak zijn de economische en monetaire maatregelen die de Chinese overheid afkondigde om overcapaciteit en kredietrisico’s te verminderen."
 
Inspelen op veranderingen
Toemen legt ook een relatie met de lage rente van de afgelopen jaren. "Veel bedrijven hebben zich volgepompt met liquiditeit tegen een super lage rente. Als dat geleende geld niet goed is besteed, bijvoorbeeld door het businessmodel niet aan te passen aan de exponentiele (digitale) veranderingen, dan resteert een achterhaald bedrijf. In die hoek gaan natuurlijk slachtoffers vallen."
Toemen constateert dat juist grote bedrijven de neiging kunnen hebben om zich te zeer te focussen op de korte termijn, bijvoorbeeld om aandeelhouders tevreden te stemmen. "Investeren in vernieuwing kan leiden tot een tijdelijke terugval. Die boodschap verkoopt u natuurlijk minder gemakkelijk."
 
Beeld niet beter dan tien jaar geleden
Uit de faillissementscijfers van Euler Hermes blijkt verder dat de lichte stijging vorig jaar van het aantal faillissementen wereldwijd (+een procent), dit jaar wordt omgezet in een lichte daling (-een procent). Kijken we naar West-Europa dan blijven de faillissementen voor het vijfde jaar achtereen dalen. Vorig jaar -zes procent, in 2018 -drie procent. Vergeleken met tien jaar geleden (de periode voor de crisis) is in de helft van de West-Europese landen het aantal faillissementen nog boven het niveau van toen.
 
Brexit

Ziet het algemene beeld van West-Europa er goed uit. De grote uitzondering is het Verenigd Koninkrijk. Daar zal het aantal faillissementen dit jaar stijgen met +acht procent als gevolg van de Brexit-onzekerheden.

Het bijbehorende rapport van Euler Hermes kunt u hier bekijken.
 

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
BOEKENNIEUWS
De wereld verandert. Maar wat gaat de toekomst brengen en hoe bepaalt dat je business? Wat verwachten klanten van je, nu ze 24/7 online zijn? Hoe kun je profiteren van duurzame vernieuwing? Hoe gebruik je de kracht van online platformen om je klanten te bereiken? En hoe kun je je bedrijf laten groeien zonder mensen aan te nemen? Dát zijn vragen waar ondernemers juist nu het antwoord op zoeken.
Lees verderMeer boeken