Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
12 maart 2018
 

Visueel exploot leidt tot 34 procent minder dwangmaatregelen

 
 

Een korte, visuele bijlage bij een exploot met daarin alleen de hoofdzaken leidt tot maar liefst 34 procent minder dwangmaatregelen voor debiteuren. Een vriendelijke toon zorgt eveneens voor betere resultaten. Met het ontlopen van dwangmaatregelen voorkomen debiteuren hoge extra kosten.

Dat blijkt uit grootschalig onderzoek naar het betaalgedrag van debiteuren door Syncasso. In het onderzoek vergeleek Syncasso de resultaten van 5.000 gebruikelijke exploten met die van 5.000 exemplaren waaraan als voorblad een visuele bijlage was toegevoegd. In de eerste groep kreeg 29 procent uiteindelijk dwangmaatregelen opgelegd. In de laatste groep was dat nog maar negentien procent; een afname van ruim een derde (34 procent).
De ontwikkeling van het visueel exploot kwam tot stand in samenwerking met het Customer Insight Center van de Rijksuniversiteit Groningen en Uitleganimatie.

Betaaldeadline verstrijkt vaak ongemerkt
"De lange, ingewikkelde juridische teksten van gebruikelijke exploten werken vaak verlammend," vertelt Michaël Brouwer, CEO van Syncasso. "Debiteuren snappen ze niet en leggen ze ongelezen naast zich neer. Onbedoeld negeren ze zo een dwangbevel voor een openstaande rekening. De extra kosten lopen dan snel op."
Hoe snel dat kan gaan, blijkt vooral in geval van een dagvaarding bij vorderingen hoger dan 500 euro. De kosten voor de griffierechten zijn bij dat bedrag 476 euro; de betekening van het vonnis, de proceskosten, het loonbeslag en de overbetekening al snel zo’n 350 euro. Al die kosten – in totaal tot wel 850 euro – komen voor rekening van de debiteur.

Vriendelijke toon
"Uit eerder onderzoek wisten we al dat visuele aanmaningen met een vriendelijke toon beter werken dan strenge en waarschuwende," legt Brouwer uit. De nieuwe cijfers laten zien dat een visuele benadering veel verschil maakt. Brouwer: "Met een visueel exploot zien debiteuren in één oogopslag wat ze moeten doen. Deze aanpak zet blijkbaar eerder aan tot actie. Dat helpt ons om alsnog tot een oplossing te komen."

 

 
Doorsturen »  1 reactie »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Executoriaal beslag  |   | 
17-03-2018
 | 
07:18 uur
Wellicht goed om aan te vullen dat zon onderzoek ziet op particuliere debiteuren, want bij zakelijke debiteuren zal dit niet opgaan, zeker niet in die mate.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
De scheidslijn tussen succes en ellende is dun als je jouw devil inside niet onder ogen komt. Dan saboteer je jezelf en anderen, met grote gevolgen voor jou, je familie, je vrienden en de mensen aan wie je wellicht leiding geeft. Het beoefenen van introspectie is dan ook de belangrijkste vaardigheid die wij in ons leven kunnen inzetten.
Lees verderMeer boeken