Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
26 februari 2018
 

Organisatiecultuur ondersteunt welzijn medewerkers onvoldoende

 
 

De gezondheid en vitaliteit van medewerkers zijn de afgelopen jaren een steeds prominentere rol gaan spelen in het organisatiebeleid van bedrijven. Ondanks deze positieve ontwikkeling, blijkt dat de organisatiecultuur hier vaak onvoldoende op is ingericht.

Iets meer dan de helft (55 procent) van de medewerkers voelt zich namelijk niet gestimuleerd door de werkomgeving om gezond en fit te blijven. Slechts vier op de tien  (39 procent) geven aan dat de werkgever faciliteiten biedt om gezond en fit te blijven. Dit blijkt uit het tweejaarlijks onderzoek van Zilveren Kruis naar het gezondheidsbeleid op de werkvloer uitgevoerd door Motivaction onder 744 medewerkers en 798 werkgevers. De zorgverzekeraar presenteerde haar visie op de gezondheid en het welzijn van medewerkers tijdens het GO Academy event in het Olympisch Stadion te Amsterdam met een keynote van Harvard-hoogleraar psychologie Robert Kegan, schrijver van onder meer ‘Een cultuur voor iedereen’.
 
Aandacht verslapt
Over de gehele linie lijken werkgevers, in vergelijking met voorgaande jaren, minder belangstelling te hebben voor het welbevinden van hun medewerkers. Zo is er minder aandacht voor het bespreken van functioneringsproblemen als gevolg van een ongezonde leefstijl (50 procent vs. 62 procent in 2015) en wordt in mindere mate gekeken naar aangepast werk als een werknemer niet goed meer functioneert (57 procent vs. 76 procent in 2015). Bovendien geven werkgevers aan minder aandacht te hebben voor veranderingen in de werk- en privésfeer die gevolgen kunnen hebben voor de mentale gezondheid van hun medewerkers dan in 2015. De organisatiecultuur ondersteunt het welbevinden onvoldoende, terwijl die cultuur juíst een sleutelrol speelt in het stimuleren van de productiviteit, vitaliteit en motivatie van medewerkers.
 
Eigen regie
"De cijfers uit het onderzoek baren mij zorgen. Gezondheid en vitaliteit op de werkvloer is niet een ‘projectje’ dat je kunt afvinken," aldus Jan-Willem Evers, directeur Commercie bij Zilveren Kruis, in het Olympisch Stadion. "Wij zien dat bedrijven met gezonde en vitale medewerkers resulteren in succesvolle en vitale organisaties. Als zorgverzekeraar werken wij al tientallen jaren samen met werkgevers aan gezondheid op de werkvloer. Onze kennis en ervaring op het gebied van gezondheid en welzijn van medewerkers bundelden we in de visie ‘verander de omgeving, dan verandert de mens’. Ons doel is een beweging creëren waarin het welzijn van medewerkers centraal staat omdat dit gezondheid bevorderend werkt. Dit vraagt om een organisatiecultuur waarin de omgeving in plaats van het individu centraal staat en waar ruimte is om zelf de regie te pakken. Het realiseren van een duurzame gedragsverandering is een gedeelde verantwoordelijkheid van organisatie, leidinggevende en de medewerker zelf." Uit het onderzoek komt naar voren dat medewerkers de druk voelen om steeds meer eigen regie te pakken: 80 procent voelt dat zij er steeds meer zelf voor moeten zorgen om gezond te blijven. Zij krijgen echter nog niet volledig de ruimte om die eigen regie daadwerkelijk te pakken: in slechts één derde van de gevallen (36 procent) stimuleert de leidinggevende hen om gezond te blijven.  
 

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Creditcard kosten
Een creditcard is voor heel veel mensen onmisbaar. Het brengt een zeker comfort met zich mee waar veel mensen die reizen of online aankopen doen aan gewend zijn geraakt
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Een bedrijfspand verhuren: hier dient u allemaal rekening mee te houden
Naast het feit dat het verhuren van een bedrijfspand lucratief kan zijn, zit je ook aan een aantal regeltjes vast waar aan gehouden dient te worden.
BOEKENNIEUWS
Je product? Je klanten? Jij, als briljante ondernemer? Hou toch op: het zijn je medewerkers die het groeisucces van je bedrijf maken of breken. En daarom is ‘personeel’ geen agenda-moetje dat je er even bij doet. Nee, je moet je mensen koesteren. Zorgen dat ze zich met plezier inzetten voor de missie van je onderneming en alles krijgen om optimaal te kunnen samenwerken.
Lees verderMeer boeken