Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Rinnooy Kan biedt oplossingen duurzame economische groei

21 september 2010 - In de vorige week verschenen septembereditie van EPG Netwerk Business Magazine noemt SER-voorzitter Alexander Rinnooy Kan verschillende maatregelen waar Nederland op moet afstemmen om duurzame economische groei te realiseren.

Rinnooy Kan reageert daarmee op het eerder uitgebracht SER-advies ‘Meer werken aan duurzame groei’. 

Diverse adviezen
Het ontbreekt de overheid aan een breed gedragen, samenhangende maar vooral standvastige visie over duurzame economische groei. Om daar verandering in te brengen, heeft de Sociaal Economische Raad (SER) diverse adviezen uitgebracht over duurzaamheid in het algemeen en energie en CO2 in het bijzonder. Rinnooy Kan: "De overheid moet het economische proces veel systematischer laten dicteren door de principes van duurzame economische groei. Maar we moeten ook erkennen dat het een complexe zaak is, want duurzaamheid is als thema buitengewoon breed.’ Wie moet de taak voor duurzaamheid dragen? ‘Je kunt een minister die verantwoordelijkheid geven, maar dan loop je wel het risico dat andere ministers de handen er van af trekken. Een andere variant is om de minister-president hierin een bijzondere rol te gunnen. Hij zou er eigenlijk op moeten toezien. Maar dan moet dit wel expliciet worden afgesproken." 

Sociale indicatoren
Daarnaast geeft de SER aan dat sociale indicatoren bij de besluitvorming betrokken moeten worden, omdat de neiging bestaat om ‘duurzaamheid’ als een technisch begrip te interpreteren. Rinnooy Kan: "Duurzaamheid heeft ook een sociale kant, bijvoorbeeld tussen werkgever en werknemer. Wanneer men elkaar met succes aanspreekt op elkaars gedrag in die rollen, kan dat de duurzaamheid verder ondersteunen. Ook de training en aanwezige kennis over duurzaamheid kan beter. Maar in ieder geval is de ‘awareness’ aanwezig. Het bewustzijn van duurzaamheidopgave is zeer breed."

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.