Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
7 april 2011
 

Zelfstandig winkelier heeft het gehad met de koopzondag

 
 

Een kwart van de winkeliers wil minder koopzondagen en 40 procent zou het liefst het hele concept koopzondag afschaffen. Dat schrijft BN De Stem.

De cijfers zijn afkomstig uit een enquête onder 731 eigenaren van woonwinkels en zaken in mode, schoenen en sportkleding, in opdracht van brancheorganisatie CBW-Mitex

Grote winkelketens
De negentien grote winkelketens (bijna 2.000 filialen) en 37 warenhuizen kijken juist heel anders tegen de koopzondagen aan. Tweederde van hen wil elke zondag open, of tenminste de helft van de zondagen. 

Gemeentelijke discussie
In veel gemeenten discussieert de politiek over verruiming van het aantal koopzondagen. "Maar zelden of nooit onderzoekt de gemeente wat de ondernemers willen," aldus een woordvoerder van CBW-Mitex. De brancheorganisatie pleit er dan ook voor dat een gemeente altijd zo'n draagvlakonderzoek laat doen. Zo'n onderzoek zal dan uitwijzen dat het merendeel van de zelfstandige winkeliers tegen verruiming van de koopzondagen is, denkt CBW-Mitex. Alleen in de grotere steden (meer dan 100.000 inwoners) voelt 30 procent van hen er voor om vaker dan twaalf keer per jaar op zondag de deuren te openen. Het heeft geen zin vanuit Den Haag een regel in te voeren voor het hele land, vindt CBW-Mitex. Het is beter om per gemeente te bekijken wat daar past. "Ook de grootwinkelbedrijven vinden dat in kleinere plaatsen het aantal koopzondagen af moeten hangen van de lokale omstandigheden."


Bron: BN/De Stem
 
Doorsturen »  1 reactie »  Nieuwsbrief »  

 
 
 
Reacties
 
Ronald  |   | 
7-04-2011
 | 
12:52 uur
En waarom zou de overheid zich hier mee bemoeien? De Christelijke Zondag als rustdag heeft in dit grotendeels atheistische land toch weinig draagvlak meer. Waarom zou de overheid ons dit dan af moeten dwingen, mede gelet op het principe van scheiding van kerk en staat?

Cruciale zaken als zorg en nutsvoorzieningen laat de overheid maar al te graag over aan 'de marktwerking', maar tegen dit soort pietluttigheden blijft men zich wel graag aanbemoeien...!?? Kom op zeg.

Wil je als ondernemer open zijn, dan ben je toch lekker open, wil je het niet, dan niet. De meeste burgers (ik in ieder geval wel) zijn voor! Is toch alleen maar lekker dat je op die maar 2 dagen dat je vrij bent ook de 2e dag lekker kunt winkelen, boodschapjes kunt doen, klussen etc.

Ik vermoed dat deze kift vooral word georganiseerd door ondernemers die zelf liever niet op zondag open zijn, maar hun medeondernemers die extra omzet niet gunnen.

We zijn toch een 'vrij'? land. Laat de ondernemer zijn eigen weg kiezen en de marktwerking doet de rest.

Gr.
Ronald

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
De scheidslijn tussen succes en ellende is dun als je jouw devil inside niet onder ogen komt. Dan saboteer je jezelf en anderen, met grote gevolgen voor jou, je familie, je vrienden en de mensen aan wie je wellicht leiding geeft. Het beoefenen van introspectie is dan ook de belangrijkste vaardigheid die wij in ons leven kunnen inzetten.
Lees verderMeer boeken